La judecătoriile și parchetele oltene nu e înghesuială la șefie. Judecătorii noștri migrează spre Dolj

682

Parchetele și judecătoriile oltene nu sunt „cu vino-ncoa'” pentru judecători și procurori. Confruntate de circa 12 ani de zile cu o lipsă acută de personal, instanțele duc lipsă și de șefi, puțini fiind cei care se încumetă să se înscrie la concurs. Dacă la parchete nimeni nu s-a înscris la concurs, judecătorii noștri își încearcă șansele pentru șefie la judecătoria Craiova și Tribunalul Dolj.

Consiliul Superior al Magistraturii a scos la concurs numirea în funcțiile de conducere vacante și ce urmează a se vacanta până la data de 15 iulie a judecătorilor/ procurorilor de la curțile de apel, tribunale, judecătorii și la parchetele de pe lângă judecătorii. În total, 127 de funcții vacante de președinte/vicepreședinte și 138 de procuror general, general adjunct, prim procuror și prim procuror adjunct, dintre care 6 posturi la Olt.

Înscrierea candidaților s-a făcut în aprilie, termenul de depunere a proiectelor fiind 15 mai. Până pe 21 mai a avut loc testarea psihologică, evaluarea capacității candidaților de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea și verificarea rezistenței la stres , până pe 14 iunie candidații rămași în cursă urmând să susțină proiectele referitoare la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere. Ultima probă va fi susținută pe 18 iunie – testarea scrisă privind managemnetul, comunicare și resurse umane. Concursul se va finaliza pe 28 iunie.

Pentru Olt, județ unde nici anul trecut nu s-au înghesuit candidați, au fost scoase la concurs posturi pentru Judecătoria Slatina- președinte, Judecătoria Slatina- vicepreședinte, Judecătoria Corabia- președinte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina- prim procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia- prim  procuror și Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș- prim procuror. Concursul a început pe 24 martie și va dura până pe 28 iunie, cei interesați trebuind să treacă mai multe probe.

2 la Olt, 4 la Dolj

Șase judecători din Olt s-au înscris la concurs, postul de președinte al Judecătoriei Corabia rămânând fără niciun candidat. Pentru conducerea Judecătoriei Slatina s-au înscris câte un candidat: actualul președinte Dan Lixandru pentru rămânerea pe post și pentru funcția de vicepreședinte judecătorul Fănel Arabelea.

Și alți patru judecători olteni s-au înscris la examenul organizat de CSM, însă nu pentru posturi de conducere în Olt, ci în județul vecin. Astfel, judecătorul Mihaela Bunăiașu de la Judecătoria Slatina candidează pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte la Judecătoria Craiova, fiind admisă până acum la probele susținute pentru ambele posturi. Judecătorul Dașu Gheorghe de la Judecătoria Caracal candidează, de asemenea, pentru postul de președinte al Judecătoriei Craiova. Contracandidați pentru funcția de vicepreședinte la Judecătoria Craiova sunt alți doi olteni: judecătorul Cristian Iliescu de la Judecătoria Balș și Valeria Vârlan de la Tribunalul Olt.

Candidații din Olt au fost programați să susțină următoarea probă, cea a proiectului, pe 8 iunie.

Judecătoria Corabia rămâne și la această rundă fără șef desemnat prin concurs. La finele anului trecut, rezultatul a fost același la concursul organizat de CSM. Pentru instanța corăbiană, unde delegat în funcția de președinte este judecătorul Elena Lascu, s-a înscris inițial un candidat. Gabriela Corina Iancu, din cadrul Judecătoriei Fetești, a optat atât pentru postul de președinte al Judecătoriei Corabia, cât și cel de președinte al Judecătoriei Drăgășani, ulterior retrăgându-se din cursa pentru Orașul Teilor.

https://realitateaoltului.ro/2016/12/15/sefia-parchetelor-corabia-si-bals-nedisputata/

Parchetele nu stârnesc interes

Pentru parchetele oltene nu s-a înscris niciun candidat, situație repetată după concursul de la finele anului trecut la parchetele din Balș și Corabia. Și cum să fie candidați la Corabia, când acolo lucrează doar doi procurori, din care unul este șef.

În decembrie 2016, doar Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal  s-a ales cu prim procuror, fiind declarat admis Cătălin Alexandru Zăvoianu, până atunci procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

https://realitateaoltului.ro/2017/02/23/1612-dosare-penale-uitate-intr-un-birou-la-parchetul-slatina-si-alte-parchete-oltene-au-mai-calcat-pe-bec/

Nici Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina nu a atras niciun candidat pentru funcția de prim procuror adjunct, instanța fiind sub monitorizare după ce, în februarie, Inspecția Judiciară a dat în vileag câteva nereguli înregistrate în activitatea acesteia. Activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina se monitorizează și verifică de atunci timp de o jumătate de an, după ce au fost identificate într-un fișet, „la păstrare”, nu mai puțin de 1.612 dosare penale. Vinovat a fost găsit prim-procurorul Pavel Marinel Corneliu pentru care inspectorii judiciari au reținut în raport fermitatea scăzută în luarea deciziilor și promovarea acțiunilor de dinamitare a activității instituției.

Dosare multe, procurori puțini

Să fii șef peste o instanță unde volumul de muncă este dublu față de numărul salariaților, nu este ușor. Probabil aceasta este și cauza dezinteresului candidaților pentru conducerea acestor instituții. De 12 ani instanțele oltene tot cer să li se mărească personalul.

https://realitateaoltului.ro/2017/02/15/procurorii-olteni-fac-cat-doi-cat-munceste-un-procuror-din-olt/

Dacă la unele unităţi îşi desfăşoară activitatea 4-5 procurori, la altele lucrează doar doi, dintre care unul îndeplineşte şi funcţia de prim-procuror. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, de exemplu, încărcătura medie pe procuror, raportată la lucrări de soluţionat este de 570 dosare, din care, potrivit raportului pe anul trecut, au fost soluţionate 512.

În anul 2016, procurorii olteni au avut de soluţionat peste 26.000 de cauze penale, fiind soluţionate peste 10.700 de dosare penale.