Regal de folclor autentic, la Drăgănești, la Festivalul ”Lică Militaru”. Concurența acerbă, recitaluri de excepție

232

Un adevărat tezaur folcloric, difuzat și la renumita emisiune cu acest nume,  se dorește a fi Festivalul Național de Folclor ”Lică Militaru”, a cărui primă ediție se va desfășura în orașul natal al regretatului artist popular. Concurența este acerbă, din cei 54 de tineri soliști veniți din toată țara, juriul selectând 14 soliști vocali și 4 instrumentiști, ce vor evolua în concurs poimâine seară. Invitați să susțină recitaluri în cadrul festivalului sunt artiști renumiți ai țării.

O inițiativă emblematică pentru demersurile culturale susținute de județul Olt în evidențierea valorilor tradiționale românești, Festivalul Național de Folclor ”Lică Militaru” se anunță încă d ela prima ediție unul de punere în valoare a tinerilor talentați care promovează zestrea strămoșească, folclorul autentic, așa cum a fost el moștenit din bătrâni. Ineditul acestui festival a constat în prezentarea în concurs a unor cântece specifice ceremonialului nunții, în diferitele momente ale derulării nunții tradiționale.

54 de concurenți din toată țara, din Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Teleorman, Suceava, Satu-Mare, Sibiu, Alba, Cluj, Brașov, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud s-au prezentat la preselecție, juriul fiind  prezidat de conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune.

În urma preselecției, 18 tineri vor intra în cocnursul ce se va desfășura vineri, 26 mai, la Casa de Cultură ”Ileana Constantinescu” din Drăgănești-Olt, dintre care 14 soliști vocali și 4 instrumentiști. Premiile vor fi consistente, tocmai pentru a sublinia greutatea unui festival care va pune în valoare talentele tinere, aflate în anii de debut, dar și artiști consacrați, ce vor aduce pe scenă muzica lăutărească veche. Astfel, Marele Premiu va fi de 3000 de lei, premiile I la cele două secțiuni- câte 2500 lei, premiile II- 2000 lei, premiile III- 1500 lei, mențiunile- 1000 lei.

Pe scenă vor urca nu numai concurenții, ci și artiști de renume ai țării, care vor susține recitaluri: Nicolae Furdui Iancu, Ion Ghițulescu, Gheorghe Roșoga, Ileana Constantinescu, Mariana Lungu, Tarajul din Iancu Jianu, Taraful din Morunglav, Costin Ghican și Ion Crețeanu.

Festivalul va fi difuzat în direct la TVR3 și radio România Antena Satelkor și va fi înregistrat pentru emisiunea Tezaur Folcloric.

 

Start înscrierilor la primul festival LICĂ MILITARU. Premii mari pentru melodii lăutărești autentice