A doua locuință ANL vândută la Slatina. Rămân 242 cu chirie, se vor construi încă 72

555

Abia al doilea chiriaș dintr-o locuință ANL se încumetă să cumpere casa primită cu chirie de la Primăria Slatina. Pe lista de așteptare pentru a deveni chiariși se află circa 700 de tineri slătineni cu vârste sub 35 de ani.

De mai bine de 10 ani chiriaș într-o locuință ANL, Gheorghe Vanghelie s-a hotărât să cumpere apartamentul și să-și schimbe statutul în proprietar. Este cel de-al doilea slătinean care se încumetă să cumpere locuința închiriată de la Primăria Slatina, alți 242 de chiriași în unități locative construite de Agenția Națională pentru Locuințe neavând posibilitatea de a cumpăra. Deși anii trecuți ANL condiționa construirea de noi locuințe în Slatina de vânzarea celor existente, prețul ridicat și condițiile deloc avantajoase au atras doar un chiriaș să devină proprietar. Cel de-al doilea, va cumpăra apartamentul de 52,76mp la un preț de 113.194,20 lei, achitat integral. Tranzacția va fi aprobată de consilierii locali, întruniți în ședință săptămâna aceasta.

În Slatina, au fost construite 244 de locuințe ANL, repartizate astfel: 108 pe str. Orhideelor, 50 Aleea Bradului- G2, 20 pe str. Ecaterina Teodoroiu- 19D, 26 pe Bd AI Cuza- V5 și 40 pe str. Armoniei, nr.4. Una singură a fost vândută, 243 fiind date cu chirie tinerilor care nu-şi permit să achiziţioneze o locuinţă. Pe lista de așteptare a primăriei se află circa 700 de tienri care așteaptă construirea de noi locuințe.

Luna trecută, primăria a transmis cu titlu gratuit din patrimoniul privat al municipiului Slatina în patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe Bucureşti un terenîn suprafaţă de 2408 mp, situat în municipiul Slatina, strada Cireaşov nr. 23, în vederea construirii unui număr de 72 unităţi locative. ANL a inclus în lista de finanţare aferentă programului de construcţii pentru locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în anul 2017, și obiectivul de investiţie situat în strada Cireaşov nr. 23, cu specificația că, din cele 72 de unități locative ce vor fi construite, 20 vor fi destinate închirierii specialiștilor din sănătate.

Detalii https://realitateaoltului.ro/2017/04/25/anl-va-construi-la-slatina-72-de-locuinte-pentru-tineri-dintre-care-20-pentru-medici-pe-str-cireasov/

Potrivit legii, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final, din surse proprii. P Potrivit unei hotărâri de consiliu local, actualii chiriaşi ANL vor putea achita contravaloarea locuinţelor fie integral, fie în rate. Preţurile de vânzare a locuinţelor se pot achita cu un avans de minimum 15% – atât integral, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, fie în rate. În acest ultim caz, ratele lunare se pot achita astfel: în maximum 15 ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%; în maximum 20 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80%; în maximum 25 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere nu depăşeşte cu 50% salariul brut pe economie. Fondurile ce vor fi strânse din vânzarea locuinţelor ANL vor fi direcţionate către construirea de noi blocuri.