Sute de olteni ascultaţi cu acte în regulă

557

Sute de olteni au fost ascultaţi, în perioada 2010-2015, cu aprobarea judecătorilor de la instanţele din judeţ. Cele mai multe mandate de ascultare au fost solicitate Tribunalului Olt şi tot această instanţă a dat cele mai multe astfel de mandate. Judecătoria Caracal a refuzat să facă public numărul de solicitări primite pentru emiterea mandatelor de ascultate.

Avocatul Radu Chiriţă, profesor la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, care a făcut demersul menit să conducă la aflarea numărului de persoane ascultate, a declarat pentru o agenţie centrală de presă că va face demersuri în instanţă împotriva acestor… instanţe care nu au respectat legea. Şi… nu sunt puţine. La nivel national, au fost solicitate emiterea a 109.946 de mandate de ascultare, fiind aprobate 102.729. Cele mai multe mandate de ascultare au fost emise de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti-11.407, Tribunalul Suceava-5.708 şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-4.522. Cel mai mic procent de acceptare a solicitărilor de mandate de ascultare se înregistrează la Tribunalul Suceava, din cele 9.349 fiind admise doar 5.708.

Judecătoria Caracal, acţionată în… instanţă

Procurorii olteni au solicitat instanţelor de judecată, în perioada 2010-2015, emiterea, în intervalul amintit, a peste 750 de mandate de ascultare. Dintre acestea au fost admise cu 24 mai puţine. Cele mai multe solicitări au fost făcute către magistraţii de la Tribunalul Olt-368 de cereri. Dintre acestea au fost admise 365 mandate de ascultare. Pe poziţia secundă se află Judecătoria Slatina cu 311 solicitări, doar 296 dintre ele fiind acceptate, judecătorii emiţând mandate de ascultare. În absenţa răspunsului de la Judecătoria Caracal, pe poziţia a treia se află Judecătoria Balş. Procurorii au solicitat emiterea a 72 de mandate de ascultare şi au primit tot atâtea. Judecătorii corăbieni au primit 14 astfel de solicitări, admiţânt, în intervalul amintit, 13.

O parte dintre cele 94 de mandate solicitate judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova au fost pentru persoane din judeţul noastru.

Situaţia reiese din răspunsurile oferite de instanţe demersurilor făcute de avocatulRadu Chiriţă, profesor la facultatea de drept a universităţii ,,Bobeş-Bolay,, din Cluj-Napoca. Acesta a anunţat că a făcut cereri către toate instanţele din ţară şi că cinci dintre acestea nu au răspuns motiv pentru car ele va da… în judecată.

Sute de mii de români, cu… bunicuţa pe urmele lor

În perioada 2010-2015, potrivit avocatului Chiriţă, s-a cerut instanţelor de judecată autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 ori în cazul a 102.729 cereri solicitările fiind admise. Şase instanţe judecătoreşti au admis toate cererile înaintate pentru emiterea de mandate de ascultare. Chiriţă a mai susţinut că de regulă, pe o cerere figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat într-o cerere. El a estimat că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în acest interval de timp au fost ascultate cu acte în regulă aproximativ 300.000 de persoane.

Avocatul susţine că nu numărul mare de solicitări îl îngrijorează cel mai mult, ci numărul cererilor admise.

„E un stat poliţienesc. Statul poliţienesc e cel în care lipseşte controlul judecătoresc, or la noi, teoretic îl avem, dar practic e ca şi cum nu ar fi, pentru că dacă orice se cere se admite pe bandă rulantă e ca şi când nu am avea control judecătoresc şi ajung autorităţile să asculte pe cine vor”, a declarant avocatul clujean Radu Chiriţă.

Magistraţi, preocupaţi doar cu emiterea de mandate

Cele mai multe mandate de ascultare au fost emise, la nivel national, de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti-11.407, Tribunalul Suceava-5.708 şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-4.522. cel mai mic procent de acceptare a solicitărilor de mandate de ascultare se înregistreayă la Tribunalul Suceava, din cele 9.349 fiind admise doar 5.708, rata de respingere fiind de 39%.

Radu Chiriţă s-a declarant şocat de numărul foarte mare de cereri depuse la instanţe mici. EL a dat ca exemplu situaţia de la Judecătoria Săveni. Magistraţilor de aici li s-a cerut emiterea unui număr de 259 de mandate de ascultare… Cam tot atâtea câte dosare s-au aflat pe masa magistraţilor.