Primăria Caracal: achiziția celui mai scump smartphone de pe piaţă- o necesitate, nu un lux

275

Ştirea că Primăria Caracal se află, alături de Serviciul Judeţean de Pază Olt, printre cele 35 de instituţii de stat din România care au decis să-şi achiziţioneze vârfuri tehnologice de lux pe bani publici a fost destul de mediatizată în ultima perioadă. Primăria Caracal a răspuns atacurilor celor care consideră că luxul pe bani publici este doar o fiţă, motivând investiţia.

Mai multe instituţii ale statului au poftit la înalta tehnologie, pe bani publici, considerând utilă achiziţia în desfăşurarea activităţii. Printre acestea şi două din Olt: Primăria Caracal şi Serviciul Judeţean de Pază Olt- aflat în subordinea Consiliului Judeţean Olt. Investiţia administraţiei caracalene a fost intens mediatizată, cu atât mai mult cu cât dacă  instituţii precum Monetăria Statului, BNR, SRI, Guvern, Curtea Constituţională sau Statul Major General al Armatei au achiziţionat puţine bucăţi, romanaţenii au cumpărat 10. Primăria a plătit în total, în perioada martie-aprilie 2017, 30.502 lei, adică în jur de 6.800 de euro, pe 10 iPhone 7 şi iPhone 7 Plus (de 32 GB şi 128GB, culorile negru, JetBlack şi Gold), conform anunţurilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pentru a închide gura bârfitorilor şi ochii internauţilor care s-au grăbit cu distribuiri, Primăria Caracal a postat cu puţin timp în urmă pe pagina de socialiyare un comunicat de presă, explicând achiziţia.

”Aplicarea principiului transparenței a reprezentat punctul nostru principal în achizițonarea celor șapte telefoane mobile, care s-a realizat exclusiv cu acordul consilierilor locali, și nu pentru aceștia așa cum s-a specificat in mod eronat, în presă. Eu, domnul viceprimar, dar și șefii de servicii și directorii din Primărie am intrat în posesia telefoanelor, instrumente necesare și extrem de utile atât din punct de vedere funcțional (cu ajutorul acestora putem vedea imagini live surprinse de camerele video din oraș, ale zonelor supravegheate), dar și comunicațional. Menționez, deasemenea că în același scop, primăria a achiziționat și un aparat foto pentru Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Populației, necesar la întocmirea cărților de identitate. Înainte de a privi și judeca din exterior trebuie să înțelegem și să acceptăm că progresul, evoluția, nu se poate face decât printr-o corelare între concepte inovative și fapte care stau la baza unei dorințe de a ne autodepăși! Un mod de informare și comunicare eficace, performant, în era tehnologiei care avansează rapid, trebuie privit ca o necesitate, și nu acuzat ca fiind un lux.”

Prin acelaşi comunicat, primăria anunţă că va acţiona în instanţă pe cei care au prezentat această achiziţie cu iz de cancan.

Foştii gardieni au poftit şi ei

Şi foştii gardieni publici au poftit la tehnologie, simulând achiziţia de iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, cu memorie de 128 GB. Şi cu pretenţii. Profitând că şeful avea nuntă, angajaţii au lansat pe 15 mai două anunţuri de achiziţie în SEAP, ce apar ca fiind onorate de Emag, contra sumelor de 3.151 lei, respectiv 3.697 lei. Pe principiul „dai un ban, dar stai în faţă”, cei de la SJP au fost  pretenţioşi, menţionând în anunţuri „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios” şi „Vă rog să confirmaţi dacă este black normal .. să nu fie negru lucios, vă mulţumesc”. După şmotrul făcut de directorul Popa, posesorii noilor mobile fie au renunţat, fie le-au cumpărat din buzunar, că doar CJ Olt nu a aprobat niciun ban pentru asemenea investiţie.

iPhone 7, cu versiunea Plus, este cel mai scump smartphone de pe piaţă, cel puţin până la recenta lansare a concurentului Samsung Galaxy S8, şi reprezintă un vârf tehnologic de lux.