Mistreții și cerbii le distrug culturile oltenilor. Un parlamentar cere despăgubiri de la ministrul Apelor și Pădurilor

486

Ministrul Apelor și Pădurilor a fost luat ieri la întrebări de către un parlamentar oltean cu privire la acordarea de despăgubiri proprietarilor de terenuri din nordul județului ale căror culturi sunt distruse de animalele sălbatice. Disperați, oamenii au solicitat ajutorul deputatului.

Muncesc pământul și nu se aleg cu nimic, culturile lor fiind distruse chiar din primăvară, iar toamna hambarele rămânând tot goale. Țăranii din Olt, cu precădere cei din nordul județului, disperați că de ani de zile nicio autoritate nu le vine în ajutor, iar procedura despăgubirii este anevoiasă și dificilă, au cerut ajutorul deputatului de Olt Marius Iancu. Săptămâna trecută, parlamentarul a ascultat păsurile oamenilor, la întâlnire participând producătorii agricoli din Poboru, Scorniceşti, Spineni, Făgeţelu, şefii fondurilor de vânătoare particulare şi AJVPS şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea.

Oamenii s-au plâns că porcii mistreţi şi cerbii lopătari cauzează tot mai multe probleme pe terenurile din vecinătatea fondurilor de vânătoare, distrugând culturile de porumb, grâu, rapiţă şi mazăre. Cum numărul animalelor sălbatice a crescut, oamenii cer găsirea unor soluții precum mărirea cotei de vânătoare, alocarea de hrană mai multă de către administratorii fondurilor de vânătoare și simplificarea procedurii de acordare a despăgubirii producătorilor afectați.

Constatând că nu numai cei care i-au solicitat ajutorul sunt afectați, ci proprietari de terenuri aflate în vecinătatea pădurilor din tot județul, deputatul Marius Iancu a adresat ieri o întrebare ministrului Apelor și Pădurilor Adriana Petcu privind acordarea despăgubirilor și a solicitat identificarea unor soluții ca țăranii să nu mai fie afectați de animalele sălbatice, arătând că acestea ajung în căutarea după hrană chiar în gospodăriile sătenilor.

Redăm întrebarea adresată în Parlament de către alesul Oltului: