Festivalul “Virgil Carianopol”, deschis de o soprană austriacă

182

Poezia se-ntâlnește cu muzica și arta la Caracal săptămâna aceasta, într-un eveniment de excepție ce reunește poeți aflați la debut, dar și personalități ale genului. Festivalul poartă numele poetului Virgil Carianopol, născut la Caracal în urmă cu mai bine de un secol.

Concert simfonic, expoziții de carte și fotografii, proiecții de film, invitați de marcă se-ntâlnesc la Caracal într-un eveniment de excepție, ajuns la cea de-a XXII-a ediție. Primăria Caracal, Centrul Cultural Municipal și Biblioteca Virgil Carianopol organizează pe 18 și 19 mai Festivalul Național concurs de poezie Virgil Carianopol. Manifestarea debutează joi începând cu ora 18.00 la Teatrul Național Caracal, cu un concert simfonic- arii antice și pagini orchestrale celebre, în interpretarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Oltenia, dirijor Ivan Iliev, soprană Barbara Kajetanowicz  din Austria.

Vineri, la ora 11.00, la Biblioteca municipala ”Virgil Carianopol” va avea loc festivitatea de premiere laureaților concursului național de poezie. Printre invitați se vor număra: Ion Deaconescu, poet, eseist, istoric, critic literar; Mihai Duțescu, poet, prozator, dramaturg; Mihai Firică, poet și Paul Aretzu, poet, eseist, critic literar.

Cine a fost Virgil Carianopol

Cu toții am auzit și am recitat cu drag în anii copilăriei poezia “Iarna” de Virgil Carianopol (Uraaa! Ninge ca-n poveste! Timpul e de săniuş!….), poate cele mai cunoscute versuri ale poetului. Însă nu mulți sunt aceia care știu că marele poet s-a născut pe meleaguri oltene.

Virgil Carianopol (n. 29 martie 1908, Caracal – d. 6 aprilie 1984, București) este autorul a 25 de volume de versuri, a scris literatura pentru copii, memorialistică, lirică neoclasică, tradiționalistă, precum și versuri avangardiste.