Vătaful de la Sârbii Măgura a dat start călușului printr-un maraton de 40Km

395

Anul acesta, capitala călușului românesc se pregătește să intre în Cartea Recordurilor cu dansul sacru aflat în patrimoniul UNESCO și tot anul acesta se înregistrează și o premieră: startul călușului a fost dat printr-un maraton care promovează o viață sănătoasă. Vătaful de la Sârbii Măgura a alergat 40 de km în 200 de minute, aducând astfel la Slatina “dezlegare” pentru ritul de recuperare a sănătăţii.

Circa 40 de km în 200 de minute a alergat în această dimineață George Dulescu, vătaful Ansambului „Junii Căluşari” Sârbii Măgura. Omul a pornit de acasă spre Slatina la ora 7.40, și a dat astfel în capitala Oltului (supranumită și capitala călușului românesc în urma organizării vestitului Festival al călușului românesc ce an de an aduce la Slatina peste 2000 de copii călușari, căluși și căiuți din toată țara) startul jocului magic de anul acesta. “Stratul de Rusalii sau Nașterea Călușului a avut loc miercurea trecută. S-a ales vătaful, mutul, urmează celelalte etape. Prin acest maraton dau startul călușului și promovez un mod de viață sănătos. Așa cum călușul este un ritual de recuperare a sănătății, de însănătoșire, așa și eu încurajez oamenii să facă sport, să renunțe la vicii dăunătoare ca alcoolul, fumatul sau drogurile”, ne-a declarat vătaful. Căpetenia unora dintre cei mai premiați călușari olteni a fost așteptat la intrarea în Slatina de Câșiva dansatori ai ansamblului.

Dulescu nu se află la primul său maraton. A alergat pe distanțe mai mari în repetate rânduri: de la Sârbii-Măgura până la Scornicești-2 ore și 45 minute, apoi 39 de km în 250 de minute pe Valea Cotmenei, iar după cursa de astăzi se gândește să alerge pe distanța Sârbii- Măgura – Balș, apoi până la Craiova.

Călușul se joacă de Rusalii, la 50 de zile după paște, când se pogoară Duhul Sfânt. Însă ritualul este unul ce se întinde pe o perioadă bine stabilită, cu reguli clare, specifice fiecărei zone. Săptămâna trecută, a patra miercuri după Paște, călușul a fost dezgropat, fiind bifată etapa startului de Rusalii, urmată apoi de legarea steagului, jurământul tienrilor călușari, ridicarea steragului, jucarea călușului, apoi moartea și îngroparea călușului marţi, în a 3-a zi de Rusalii, la apus.

https://realitateaoltului.ro/2017/05/11/cu-calusul-in-cartea-recordurilor-1000-de-calusari-vor-juca-simultan-magnificul-dans/

Cu adevărat un mesager al spiritualităţii româneşti, George Dulescu, considerat unul dintre cei mai buni vătafi din țară, supranumit chiar regele călușului, este posesor al centurii negre karate tradiţional, a fost profesor de sport și preparator fizic la FC „Oltul” Scorniceşti.

A făcut să răsune „Hălăişa!” şi a bătut pintenii olteneşti pe scene din trei continente şi a smuls ropote de aplauze în Germana, Franţa, Ungaria, Austria, ajungând chiar la Casa Albă. Acum câșiva ani a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Folclor din Malaezia, fiind desemnat cel mai bun dansator dintre sute de reprezentanţi sosiţi din 11 ţări.