Un parlamentar de Olt cere despăgubiri pentru fermierii afectați de brumă și îngheț

194

Îngheţurile târzii şi bruma căzută în perioada 15-22 aprilie au distrus culturile în proporţie de 20% până la 80% și în județul Olt, cei mai afectați fiind pomii fructiferi și vița de vie, iar ca suprafață calamitată cele de porumb și floarea-soarelui. Cum anul agricol a fost compromis, iar autoritățile întârzie să ia măsuri legate de despăgubiri, un parlamentar de Olt a adresat luni, în plenul Senatului, o întrebare pe această temă ministrului Agriculturii.

Autoritățile inventariază pagubele. Află ce ce fermieri înregistrază cele mai mari pierderi cauzate de vreme

“Zăpada Mieilor” a adus fermierilor olteni mari pagube. În pomicultură, de exemplu, pomii aflați în plină floare au fost distruși. În Olt, au de suferit îndeosebi caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul şi nucul. Nici vița de vie nu a scăpat neafectată. Potrivit situației centralizate de Direcția Agricolă Județeană, suprafața totală afectată este de peste 31.000 de hectare: culturile de porumb – 15.425 hectare, floarea-soarelui – 10.435 hectare, rapița — 1.083 hectare, mazărea — 913 hectare, legumele cultivate în câmp — pe 328 hectare, cartofi — 48 de hectare, legume cultivate în solarii — 68 de hectare, livezi de pruni- 1.853 hectare, livezile de caiși, piersici, cireși, vișini — pe 1.140 hectare și vița de vie pe 1.716 hectare.

Potrivit situației înaintate la minister, culturile au fost afectate în diferite proporții, între 20% și 80%.

Luni, în plenul Senatului, senatorul de Olt Siminica Mirea a adresat o întrebare pe această temă ministrului Agriculturii Petre Daea.“O perioadă de îngheț venită intempestiv, atunci când mugurii se aflau în faza de debut, îndeosebi în exploatațiile pomicole, dar și cele viticole, a distrus covârșitor recolta anului în curs. Fermierii se văd în situația de a avea compromis anul agricol, iar investițiile făcute și speranțele acestora devin nesustenabile. E drept, asigurările ar fi putut acoperi o parte din prejudiciu, dar cei care nu-și încheie astfel de polițe nu trebuie pedepsiți și lăsați de izbeliște! Culturile viticole din nordul județului Olt, plantațiile de pomi fructiferi din zona Iancu Jianu sunt doar două exemple unde, chiar și recolta anului viitor este distrusă… Urmare a solicitărilor venite din teritoriu, mă văd nevoită să vă adresez următoarea întrebare: care este ajutorul pe care-l acordă statul român, prin intermediul Ministerului Agriculturii, fermierilor din Olt afectați de bruma și de înghețul de la sfârșitul lunii aprilie?”, a întrebat Mirea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat recent că fermierii care au înregistrat pierderi din cauza înghețului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, dar acestea trebuie evaluate de comisiile locale.  Eventualele despăgubiri pe care le-ar putea primi fermierii se pot acorda doar dacă paguba depășește 30% din venituri, a anunțat și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.