Isterie pe facebook. Orașul “fermecat”, băgat în sperieți cu postări artificiale

464

Mai multe postări ale unor evenimente false care ar fi avut loc în Slatina sau Scornicești au speriat numeroși locuitori. Atenție, însă, postacilor! Isteria evenimentelor poate fi stopată de poliție, care poate amenda aceste fapte.

Ucigașul care a omorât în două zile trei femei și doi bărbați, elevul X a fost săltat de mascați în timpul tezei pentru trafic de droguri, elevul Y a fost arestat pentru trafic de carne vie sau doi elevi săltați pentru 20kg de cocaină- sunt doar câteva farse făcute de tinerii slătineni unor colegi, bine puse la punct, sub forma unor articole postate pe un canal media, realizat exclusiv pentru farse. Postările au speriat însă numeroși cetățeni, chiar dacă ele au fost atacate în comentarii de către profesori care au explicat că nu sunt adevărate.

O altă postare ce nu poate fi considerată veridică a alarmat cetățenii din zona Zahana. Sub ID-ul “Slatina, oraș fermecat”, slătinenii sunt avertizați că riscă să le fie împroșcate mașinile cu vopsea dacă parchează într-un anumit loc.  “SLATINENI,ATENTIE UNDE PARCATI MASINA IN ZONA ZAHANA! O PUTETI GASI VANDALIZATA CU VOPSEA! In zona pietei Zahana din Slatina,in spatele magazinului Metal-trans, o batrana vandalizeaza zilnic masinile parcate sub geamurile ei,aruncand de la etajul 2 vopsea galbena,albastra sau portocalie.Desi s-au facut sesizari la politia municipala, nimeni nu reuseste sa o potoleasca. A ajuns la cifre impresionante,zeci de masini vandalizate! Chiar nu exista cineva care sa raspunda pentru faptele acestei persoane? SHARE ,CA SA NU O PATEASCA SI ALTII!”, este postarea pe fagina de facebook menționată.

Veridicitatea acestei postări este pusă la îndoială, poliția neavând nicio sesizare despre asemenea incidente. “În ultimele patru luni, nu există nicio sesizare în acest sens privind vandalizarea autoturismelor în zona Zahana”, ne-a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.  Același lucru și la Poliția Locală. “Avem în permanență o patrulă în zona respectivă. Nu cred că s-ar fi întâmplat asemenea incidente fără ca aceștia să vadă sau să fie informați de cetățeni”, a explicat și Adrian Pop, directorul Poliției Locale Slatina.

Amenzi usturătoare

Chiar dacă până acum la Olt nu s-a luat nicio măsură de amendare a postacilor, precedentul a  fost creat în multe localități. La Târgu Jiu, în februarie doi tineri au fost amendați pentru o postare pe Facebook în care ar fi afectat imaginea Poliției Locale, un student din Cluj s-a ales cu o amendă pentru o postare în care spunea că vinde cartofi prăjiți, un alt tânăr din Odobeşti, judeţul Vrancea, a fost amendat cu 600 de lei pentru că a postat fotografii, comentarii şi clipuri video jignitoare pe pagina sa de Facebook şi pe un alt cont pe care-l administrează, postările vizând activitatea Primăriei oraşului, iar fostul manager al echipei de fotbal Gloria Bistriţa a fost amendat de Poliţie cu 200 de lei, după ce a înjurat un partid pe Facebook.

Baza legală în care cei care se folosesc de dreptul la libera exprimare fără cap este Legea 61/1991 privind normele de convieţuire socială şi ordinii şi liniştii publice.