Ansamblul “Oltețul” Morunglav duce cântecele și dansurile oltenești peste Prut

491

Câștigători anul trecut ai Trofeului și Premiului I, soliștii și dansatorii Ansamblului Folcloric “Oltețul” Morunglav participă și anul acesta la Festivalul folcloric „Se-ntâlnește dor cu dor”, organizat în Republica Moldova. Alături de alte trei ansambluri din România, morunglăvenii vor prezenta cu mândrie peste Prut portul, dansul și cântecele autentic românești, atât în festival, cât și în itinerariul folcloric, în cadrul căruia vor susține mai multe spectacole în apropierea Chișinăului și vor participa la parada portului popular.

Olteni ce reprezintă cu mândrie și promovează zestrea strămoșească a portului tradițional, cântecului autentic și ritmului captivant al pașilor dănțuiți la hora satului, acompaniați de instrumente tradiționale, membrii Ansamblului Folcloric Oltețul Morunglav au pornit pentru al doilea an consecutiv într-o misiune de suflet peste Prut. În perioada 3- 8 mai, oltenii vor participa alături de alte trei ansambluri roomânești din Botoșani și Alba, dar și 10 ansambluri moldovenești la itinerariul folcloric „Se-ntâlnește dor cu dor”, în cadrul căruia vor participa atât la festivalul- concurs, dar vor susține și mai multe spectacole: la Liceul Petre Ștefănucă Ialoveni, la Centrul Cultural Molești, la o lansare de carte la Chișinău și două la Geamăna.

Festivalul din acest an, aflat la cea de-a treia ediție, este găzduit de raioanele Anenii Noi, Ialoveni și Căușeni și este organizat de Asociaţiunea pentru literatura română şi cultura poporului român – ASTRA, prin Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” Iași și Despărțământul „Alexandru Boldur” Anenii Noi.

Morunglăvenii vor fi cazați pe perioada festivalului la familii din satul Molești, raionul Ialoveni, pe scenă alături de dansatori și taraf urcând tinerele soliste Vasia Oprea, Diana Monete, Luiza Tudosie, Iasmina Cojocaru și solistul Ion Boldea. Dirijorul ansamblului este Dorel Langă, iar coregraf Nelu Ene.

Anul trecut, prezenţă de excepţie în cadrul Festivalului „Se-ntâlneşte dor cu dor” , Ansamblul Folcloric „Olteţul” Morunglav s-a întors acasă cu Trofeul, dar şi cu Premiul I obţinut de solista Vasia Oprea. Spectacolele de dansuri olteneşti sau din alte zone ale ţării, căluşul şi cântecele populare olteneşti au fost apreciate şi aplaudate îndelung în turneul organizat prin mai multe localităţi moldovene.

Vasia Oprea, câștigătoarea Premiului I- 2016

MAI PUTEȚI CITI:

Dansatorii şi soliştii de la Morunglav au „furat” premiile şi inimile moldovenilor