Alegeri pentru primari la Sprâncenata și Osica de Sus. PSD propune guvernului data de 11 iunie

355

Două localități din județul Olt au rămas fără primari, după nici două luni de la alegerile locale. În vară, vor fi organizat un nou scrutin electoral, doar pentru alegeri de primari. Propunerea datei de 11 iunie va fi făcută Guvernului de către liderii PSD.

PSD va recomanda Guvernului să organizeze alegeri locale parţiale pe data 11 iunie, dată stabilită de liderii PSD, reuniți în ședința Comitetului Executiv de la Sinaia, pentru ocuparea locurilor vacante de primari rămase libere după ce mai mulți edili fie au fost aleși în Parlament, fie au probleme cu legea. În Olt, două sunt localitățile unde vor fi organizate alegeri anticipate: Sprâncenata și Osica de Sus, primarii pierzându-și funcțiile pe 4 august 2016, la nici două luni de mandat. Prefectul judeţului a semnat ordinele de revocare, în cazul edilului de la Sprâncenata fiind vorba de incompatibilitate, iar în cazul celui de la Osica de o condamnare cu suspendare pentru fals în înscrisuri. Cei doi foști edili au pierdut și în instanță, după ce au contestat ordinele prefectului. Tribunalul Olt a decis în ambele cazuri respingerea cererilor, ca nefondate, deciziile fiind definitive și irevocabile.

Mai multe despre cazurile celor doi foști primari:

Alegeri anticipate în două localități din Olt fără primari

Alegeri anticipate parțiale trebuie organizate în 32 de localități din țară- comune și orașe, ca urmare a faptului că primarul ales pe 5 iunie 2016 nu mai este în funcţie, iar localitățile sunt sunt conduse în continuare de cei care au preluat sarcinile primarului: viceprimarii. Un caz aparte este la Sprâncenata, unde atât primarul, cât şi viceprimarul ales au fost demişi prin ordin de prefectul judeţului, primul pentru incompatibilitate, celălalt pentru că a rămas fără sprijin politic. Aici, administraţia locală este condusă de la ivirea ineditei situaţii de secretarul administraţiei locale.

 

Sprâncenata, comuna care stă pe-un butoi de pulbere

La nivel național, cea mai mare localitate rămasă fără primar este Craiova, unde Lia Olguţa Vasilescu a părăsit primăria pentru un mandat de deputat obţinut în decembrie 2016, iar între timp a fost numită şi ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu, iar Adrian Veştea, primar ales la Râşnov, a fost ales și preşedintele CJ Braşov.