Școala de Muzică Slatina- succese notabile. 11 olimpici au reprezentat județul

1229

Pian, vioară, percuție și clarinet sunt instrumentele la care au reprezentat județul Olt la faza regională 11 elevi ai Școlii de Muzică Slatina, structură a Colegiului Vocațional.

12 elevi ai Școlii de Muzică Slatina s-au calificat la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, clasele III-VIII. 11 au reprezentat județul la faza interjudețeană, organizată săptămâna trecută la Târgu Jiu și la care au participat 167 de elevi de la liceele vocaționale din Târgu-Jiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Muscel, Drobeta Turnu Severin, Pitești, Slatina şi Târgoviște.

Deși școala slătineană nu se poate compara cu liceele de profil nici ca dotări, instrumentele folosite fiind foarte vechi și uzate, iar orele de muzică mult prea puține, elevii de aici studiind la școala de muzică în paralel cu învățământul tradițional, rezultatele sunt unele notabile, elevii noștri bifând o calificare la faza națională la percuție, cinci premii III și mențiuni.

“A fost greu. Am avut foarte multe emoții. Când am văzut alți copii cum cântă, cât de bine sunt pregătiți, m-am pierdut. Nu prea am timp să studiez și la pian. Studiez maximum 1 oră de zi. La anul vreau să merg mai bine pregătită”, ne-a declarat Anca Brad, care a obținut o mențiune. “Mi-a plăcut la olimpiadă. Cu siguranță voi merge și la anul. Studiez pianul când am timp, însă îmi voi dedica mai mult pentru a fi mai bine pregătită”, a declarat și Teodora Nițu, clasată pe locul III.

Olimpici:

Percuție

Alexandra Larisa Popa, anul VI, profesor Nicolina Butucea- Premiul I;

Pian

Teodora Nițu, anul III, prof. Victoria Brăileanu- Premiul III;

Luca Szocs, anul VI, prof. Victoria Brăileanu- Premiul III;

Teodora Cătălina Bocai, anul III, prof. Ioana Enoiu- Mențiune;

Sorin Maxim, anul III, prof. Ion Constantin- Mențiune;

Anca Gabriela Brad, anul IV, prof. Victoria Brăileanu- mențiune;

Oana Miruna Toșa, anul V, prof. Anda Criveanu- Mențiune;

Andreea Grigorescu, anul VI, prof. Victoria Brpileanu- Mențiune;

Vioară

Alina Luțu, anul III, prof. Diana Nica- Premiul III;

Clarinet

George Darius Filip, anul VI, prof. Ilie Hău- Premiul III;

Robert Laurențiu Munteanu, anul VIII, prof. Ilie Hău- Premiul III

“Suntem mândri că am reușit aceste rezultate, în competiție cu elevi de la licee de profil. Toți elevii noștri s-au întors cu premii. A fost o competiție acerbă. În condițiile de studiu pe care le avem, rezultatele sunt destul de bune. Nu este vorba numai de instrumentele vechi pe care studiază elevii, ci mai degrabă de faptul că la noi vin copii din toate școlile din județ care studiază instrumentele muzicale în paralel, nu sunt elevi ai școlii ca profil distinct, precum un liceu de muzică și artă, să facă mai întâi muzică, apoi alte materii. Elevii noștri merg și la olimpiade de fizică, matematică sau alte materii, fac doar două ore pe săptămână instrument.”, declară Victoria Brăileanu, profesorul cu cei mai mulți elevi calificați la pian.

Școala uitată

Școala de Muzică Slatina este o “Cenușăreasă” a învățământului oltean, cu o promovare zero și investiții la același nivel, percepută mai mult ca o altfel de școală populară sau palat al copiilor, deși aici se studiază după aceeași programă ca cea a liceelor de muzică, cu ore de teorie și solfegii. Cu instrumentar foarte vechi și clase improprii pentru studiu, profesorii fac tot ce le stă în putință pentru a-i determina pe elevi să studieze astfel încât să fie demni elevi ai unei școli de muzică, deși timpul alocat este destul de puțin, micii artiști fiind elevi ai școlilor tradiționale și pregătindu-se mai mult la celelalte discipline precum matematica, româna, fizica, etc.

Școala nu s-a bucurat nicicând de o promovare așa cum ar merita, de un spațiu propriu, de continuarea studiilor și cu clase de liceu ca artele plastice, iar acum nuj mai are nici măcar director.

În Slatina, funcţionează din 1960 Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, avându-l drept patron spiritual pe marele pianist Dinu Lipatti, cel care şi-a petrecut până la vârsta de 15 ani verile aici, oraşul natal al mamei sale. În 1980 s-a construit, după modelul unei construcţii din Timişoara, al patrulea amfiteatru fonic din ţară, placat cu lemn şi cu acustică bună, fără a fi nevoie de staţie sau microfon. Clădirea era planificată pentru viitorul Liceu de Muzică, un proiect mort din faşă, după mai bine de o jumătate de secol reşedinţa Oltului neavând liceu de muzică, deşi şcoala a format numeroşi profesori de muzică şi muzicieni, cel mai renumit cursant fiind soprana Felicia Filip.

Școala de Muzică și Arte Plastice funcționează doar ca o structură a Colegiului Vocațional, iar muzica se studiază doar până la gimnaziu, doar artele plastice fiind ceva mai norocoase. Dacă până acum niciun edil nu a dorit să se aplece și asupra acestui aspect, ignorând dorința înaintașilor de a înființa în capitala Oltului un liceu de profil, deși clădiri care să găzduiască această activitate s-ar găsi, poate de acum înainte se va găsi un “pionier”care să-i ajute pe micuții talentați să calce pe urmele lui Dinu Lipatti.