Șeful Colegiului Psihologilor din România, trimis în judecată de DNA

159

Procurorii DNA= Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniței, sub aspectul comiterii infracțiunilor de conflict de interese în formă continuată (trei acte materiale) și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reținut că inculpatul Aniţei Mihai, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, și-a atribuit şi a încheiat două contracte cu el însuși, iar un alt contract l-a atribuit și l-a încheiat cu soția sa. Acestea au fost încheiate în cadrul proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanțat din fonduri europene, implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, institiuție pe care o conduce.

Decizia de atribuire și încheiere a contractelor a fost luată de inculpat în exercitarea atribuţiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România –  entitate juridică de interes public, atribuții vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr.213/2004 și care atrag calitatea de funcționar public în accepțiunea art.175 al.2 Cod penal. În cadrul celor două contracte pe care Aniței le-a semnat în dublă calitate, acesta se plătea singur ca și coordonator tehnic și expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor. În ambele situații plata s-a făcut pentru mai mult de 1000 de ore.

În contractul încheiat cu soția sa, Aniței și-a plătit consoarta pentru 672 de ore în care a activat ca superviare consilieri de orientare profesională. Acest contract a adus în bugetul familiei peste 350.000 lei.

 

Ca și în multe alte situații similare, al o primă vedere se demonstrează că s-a muncit într-o zi mai multe ore decât ar fi fost posibnil fizic vorbind.

 

A.N.O.F.M. – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, partenerul principal în proiect, s-a constituit parte civilă cu suma respectivă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Aniţei Mihai, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, a confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurenţa sumei de 336.147 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.