VEȘTI BUNE dinspre Guvern: Scad chiriile ANL

163

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a inițiat o procedură de reducere a modului de calcul a chiriilor pentru locuințele construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Proiectul de Ordonanță de urgență prevede modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. El se află în consultare publică.

În urma numeroaselor sesizări făcute de autoritățile locale cu privire la nivelul mare al chiriilor pentru locuințela ANL și la repercursiunile acestei situații, care vin să nege tocmai principiul care a stat la baza acestui program, legiuitorul a decisă să intervină. Potrivit proiectului de Ordonanță de urgență inițiat, chiriile ar urma să scadă considerabil, ajungând la un nivel comparabil cu cel din trecut. Autoritățile pot lua în calcul un nivel mai ridicat, dar fără a depăși anumite limite prevăzute în viitoarea Ordonanță ce modifică Legea 152 din 1998, privind Agenția Națională pentru Locuințe.

 

Proiectul legislativ prevede că nivelul maxim al chiriei să nu depășească:

a) 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului;

b) 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi care nu depăşeşte cu 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată;

c) 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, dar nu mai mult de 5000 lei.

Pe perioada cât proiectul se află în dezbatere publică, cei interesați pot transmite observaţii şi propuneri privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile, pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la sediul din Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Afaceri Europene, sau pe adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numărul de fax 0372.114.569.