Demersuri pentru înființarea judecătoriei și parchetului la Scornicești. Primar: am susține investiția și din bugetul local!

234
Clădirea construită pentru a fi Parchet este în prezent sediul Poliției Scornicești

Un proiect mort din fașă la Scornicești ar putea fi reluat dacă ministerul Justiției ar da curs solicitării de a înființa judecătoria și parchetul care să scutească de drumuri lungi și repetate la Slatina locuitorii a unei treimi din județ.

Zeci de mii de olteni din 19 localități ce ar putea fi arondate Judecătoriei și Parchetului de pe lângă Judecătoria Scornicești ar putea fi scutiți de drumuri în capitala Oltului dacă Ministerul Justiției ar relua și continua procesul de înființare a celor două instituții, proiecte moarte din fașă înainte de a fi finalizate și date în folosință.

“Ar fi bine dacă s-ar lua această decizie. Primăria susține această inițiativă atât de necesară locuitorilor nu numai din Scornicești, ci și din comunele învecinate. Pentru finalizarea judecătoriei, construcție ridicată până la stadiul structurii de rezistență apoi abandonată, am fi dispuși să contribuim și noi cu fonduri de la bugetul local. Clădirea parchetului a fost predată MAI și funcționează în prezent acolo Poliția Scornicești”, ne-a declarat Ioan Prioteasa, primarul orașului Scornicești.

Desființate înainte de a funcționa

În 2001- 2002, Primăria Scornicești demara lucrări de construcție pe bulevardul Muncii a clădirilor destinate Judecătoriei și Parchetului, cu fonduri de la Ministerul Justiției în valoare de 30 miliarde lei vechi. Parchetul a fost finalizat în 2009, însă nu a funcționat niciodată, pentru că existența lui era strâns legată de judecătorie, încă nefinalizată.  În 2011, Ministerul Justiției a hotărât desființarea parchetului alături de alte șapte instanțe din țară.

Demers parlamentar

Tema funcționării la Scornicești a unei judecătorii și a unui parchet aferent a fost adusă în discuție de senatorul de Olt Siminica Mirea, care a adresat o întrebare ministrului Justiției privind limitarea accesului la justiție pentru locuitorii din nordul județului Olt.

“Această inițiativă, blocată în prezent, trebuie continuată prin alocarea de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiții menționate! Asta pentru că justițiabilii din zonă parcurg greu și scump distanța până la unitatea teritorială de instanță sau parchet, situată la Slatina. În unele cazuri, oamenii au de parcurs distanțe care depășesc o sută de kilometri, dus-întors. Știm cu toții că un proces, fie el civil sau penal, durează peste o jumătate de an, perioadă care se încadrează între șase și zece termene de judecată. Rețineți costurile aferente! Apreciez preocuparea dumneavoastră față de reformarea justiției. Cred că în planul de reformă este și modernizarea și eficientizarea infrastructurii teritoriale, aflată în administrarea dumneavoastră. Un prim pas în sensul intențiilor arătate este și înființarea, pe baza structurii existente în prezent, a celor două obiective din orașul Scornicești!”, este demersul parlamentarului liberal.

De aceste investiții ar urma să beneficieze locuitorii din Vitomirești, Sîmburești, Topana, Dobroteasa, Făgețelu, Vulturești, Bărăști, Spineni, Cungrea, Verguleasa, Poboru, Colonești, Oporelu, Tătulești, Scornicești, Sârbii-Măgura, Optași-Măgura, Potcoava, Corbu, care au îngrădit, din punct de vedere al distanței față de Slatina, accesul la justiție.