Polițiștii olteni se pregătesc să ia drumul Capitalei, de ziua lor. Vezi câţi sunt

141

Chiar de ziua lor, polițiștii olteni se pregătesc să ia drumul Capitalei pentru a-și striga nemulțumirile în fața guvernanților. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Pro Lex cer o salarizare corectă.

De mai bine de două secole, poliția română veghează la siguranța cetășenilor. Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de “POLIŢIE”.

Anul acesta, Ziua Poliției Române este sărbătorită pe de o parte cu manifestări menite să sărbătorească, de genul Ziua Porților Deschise, prin care li se explică cetățenilor, dar mai ales celor mici care își doresc o carieră de apărător al legii, ce înseamnă meseria de polițist și expun tehnica din dotare, iar pe de altă parte cu proteste.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi Pro Lex au anunţat că vor picheta Ministerul Afacerilor Interne mâine şi pe 24 martie, urmând ca pe 25, sâmbătă, de ziua Poliţiei Române, să aibă loc unul dintre cele mai mari mitinguri ale poliţiştilor, care se va desfăşura între orele 10.00 şi 12.00 în faţa MAI şi va continua cu un marş până în Piaţa Victoriei, unde protestatarii vor rămâne până la ora 16.00.

La protestele de la MAI nu vor lua parte și polițiști din Olt, însă la marele miting de sâmbătă da. „Avem deja 130 de înscriși care vor participa la miting. Estimăm că delegația de la Olt va număra undeva la 200 de persoane. Ne vom cupla cu polițiștii de frontieră și ne vom împărți în două grupe: una cu plecare din Slatina, cealaltă din Corabia. Vom pleca la București cu trei autocare și mai multe microbuze. „, ne-a declarat liderul SNPPC Olt, Cristel Ioțu.

Nemulțumirile

„Oamenii legii sunt extrem de supăraţi şi spun că au ajuns la capătul răbdării. Deşi în bilanţuri rezultatele lor sunt din ce în ce mai bune, iar aprecierea pentru ei reiese constant din comunicate ori din discursuri pe la tribune politice, guvernanţii nu-i iau în calcul atunci când vine vorba despre bani. Salariile de bază/indemnizaţiile şi sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile şi sporurile personalul din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, au fost majorate cu 50%. De majorări substanţiale au beneficiat şi angajaţii din familiile ocupaţionale învăţământ şi sănătate”, transmit cele două sindicate printr-un comunicat de presă.

Poliţiştii cer emiterea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului care să prevadă majorarea salariilor funcţiei de bază cu 20%, calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază de la 01 aprilie 2017, precum și plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcţie, la fel ca în cazul medicilor.