Caracal, transformat în Orașul Artelor. Peste 1500 de copii, așteptați la festival

957

Pentru al nouălea an de concurs și al patrulea de nivel internațional, Festivalul Artelor de la Caracal așteaptă înscrierea a peste 1500 de copii din țară sau din afara granițelor să-și demonstreze talentul artistic la creație literară, pictură, dans modern și muzică populară. Concursul va fi popularizat până la finele lunii, urmând ca de la 1 aprilie să fie dat startul trimiterii lucrărilor la secțiunea pictură. Festivalul va fi organizat în perioada 11- 14 mai.

Luna lui Florar va aduce la Caracal mii de flori talentate din întreaga țară și din afara granițelor românești care să-și demonstreze talentul artistic. Organizatorul principal- Clubul Copiilor Marius Bunescu Caracal- a dat startul popularizării celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional al Artelor Marius Bunescu, la care sunt invitați să participe elevi care frecventează cercurile de profil din cluburi și palate ale copiilor, școli, licee, asociații culturale, școli de dans și cluburi sportive, cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Festivalul va fi organizat pe 4 secțiuni: creații literare- limba română, engleză, franceză (11 mai), pictură (12 mai), dans modern și muzică populară (13 mai).

Pe urmele marelui pictor

Nume de referință în pictura românească, recunoscut prin dezvoltarea peisajului, caracaleanul Marius Bunescu (n. 14 mai 1881, Caracal, d. 31 martie 1971, București), organizator al Muzeului Național de Artă, a contribuit la susținerea vieții artistice românești. Ca un omagiu adus marelui grafician și pictor român, urbea natală continuă munca acestuia prin susținrea micilor artiști, iar anul acesta Festivalul Internațional al Artelor ce-i poartă numele a ajuns la a IX-a ediție. Dintre secțiunile de concurs, nu putea lipsi pictura, concursul adresându-se elevilor din clasele pregatitoare – clasa a XII-a din învăţământul preuniversitar, școlile gimnaziale, palate şi cluburi ale copiilor, categoriile de vârstă 6-10 ani, 11-15 ani și 15-19 ani. Subsecțiunile de concurs sunt: portret, natură statică, piesaj și compoziție, tehnica și dimensiunile fiind la alegerea artiștilor. Fiecare elev poate participa cu maximum 2 lucrări, indiferent de tehnica abordată și subsecțiune, în ramă sau passpartout.

Trimiterea lucrărilor și realizarea expoziţiei sunt programate pentru perioada 1 aprilie- 1 mai, jurizarea urmând să aibă loc pe 12 mai. Premiile vor consta în materiale pentru pictură.

Flori de Romanați

Înrădăcinat în spiritualitatea românească de peste două mii de ani, cântecul popular, bogăţie de nepreţuit a folclorului, va fi promovat printr-un concurs de interpretare vocală, organizat pe 13 mai. Pot participa soliști vocali, copiii şi elevii din învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal, din țară, dar și elevi de origine română din afara țării, fiecare unitate de învățământ putând înscrie maximum 2 elevi la fiecare categorie de vârstă. Pentru participanți din afara țării și pentru cei de la peste 200 km distanță se asigură cazarea și  masa.

Copiii, grupați pe categorii de vârstă- 8-12;   13 -15;    16- 18 ani, vor interpreta o  doină sau baladă specifică zonei de proveniență ( fără acompaniament) și un cântec popular cu negativ (USB sau CD). Se vor acorda: Trofeul ,,Flori de Romanați”, Premiul de popularitate, Premiul special al juriului și alte premii. Confirmarea participării se va face până la data de 30 aprilie.

Creații literare în trei limbi

Concursul de creaţie literară se structurează pe următoarele secţiuni: limba română (poezie, proză scurtă, povestire), engleză și franceză (poezie și proză). Temele propuse anul acesta sunt: copilăria, călătoria în spaţiul anglo- saxon, călătoria în spaţiul francofon, timpul, iubirea, creaţia, joaca. Data limită a primirii lucrărilor: 1 mai.