Un senator de Olt cere eliminarea samsarilor din piețe

253

Stoparea filierei subterane a produselor românești a cerut un senator de Olt ministrului Agriculturii, solicitând intensificarea controalelor în piețele românești pentru a elimina samsarii.

“Fermierul nu are nevoie de o casă de marcat pentru a vinde un kilogram de roșii!”, susține senatorul PNL de Olt Siminica Mirea, care a solicitat ministrului Agriculturii să intervină pentru a oferi ajutor fermierilor să-și vândă produsele trudite fără a ajunge la mâna samsarilor. “În campania electorală am promis că voi pune în discuție în Senatul României problema producătorilor agricoli: Filiera subterană a produselor românești”, a susținut Siminica Mirea. Iar parlamentarul s-a ținut de cuvânt, adresând o întrebare pe această temă ministrului Petre Daea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ședința Senatului de ieri. Mirea a solicitat ministrului să intensifice controalele în piețe în vederea identificării samsarilor și stopării acestui fenomen.

“Piețele din România sunt invadate de „samsari” care pozează în producători agricoli autentici. Apariția carnetului de comercializare și a atestatului de producător nu au dus la dispariția samsarilor. În România, producătorii agricoli nu au loc de samsarii din piețe. Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol a venit în sprijinul producătorilor agricoli în sensul în care aceștia își pot vinde legumele pe care le cultivă cu un carnet de comercializare. Concret, fermierul nu are nevoie de o casă de marcat pentru a vinde un kilogram de roșii. Are un carnet de comercializare, eliberat de primăria din localitate. Când vinde o cantitate de legume, îi dă cumpărătorului o filă din carnet pe care este înscrisă cantitatea respectivă și de unde vine produsul, date despre trasabilitatea produsului. Acest document fiscal i se dă fermierului după ce și-a obținut atestatul de producător. Pentru obținerea atestatului, producătorul trebuie să demonstreze că lucrează o suprafață de teren agricol, are o bucată de pământ pe care cultivă legume, cereale, fructe, etc. Procentul de 30% din mesele dintr-o piață este rezervat pentru producătorii agricoli. Samsarul prezintă carnetul de comercializare și ocupă o masă din cele rezervate. Având în vedere informațiile apărute în presă, vă întreb, Domnule Ministru, aveți în vedere impunerea unor controale ferme în piețele românești pentru ca acest fenomen sa fie stopat?”, este întrebarea adresată în ședința Senatului, la care senatorul de Olt  așteaptă răspunsul ministrului Daea.