O nouă SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ, pe 27 martie

543

Astăzi, Camera Deputaților a decis ca românii să sărbătorească încă o zi națională. 27 martie a fost declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Pe 27 martie, autoritățile locale și județene trebuie să arboreze drapelul României și să organizeze manifestări la care să fie intonat imnul naţional. Proiectul noii sărbători naţionale a fost iniţiat de deputatul PMP Eugen Tomac, care a susținut că „uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.

Ziua Unirii Basarabiei cu România va putea fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, muzee, reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea de evenimente şi manifestări publice şi cultural-ştiinţifice dedicate acestei sărbători.

„Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România.(…) Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu tradarea”, a declarat deputatul Tomac, în expunerea de motive.

Proiectul de Lege a fost aprobat cu 260 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi şase abţineri.