Polițiștii nu renunță la proteste. Majorările promise nu-i satisfac pe oamenii legii

209

Liderii organizațiilor sindicale din MAI sunt deciși să-și continue protestele, chiar dacă la finele săptămânii trecute principala revendicare cu caracter salarial le-a fost satisfăcută în urma negocierilor purtate cu reprezentanții MAI și ai Ministerului Muncii.

Ei au reușit să-i determine pe guvernanți să le calculeze, începând cu luna trecută, salariile raportat la nivelul salariului minim de 1450 și nu de 1250 ca până acum.

Chiar dacă salariile le-au fost majorate iar acest lucru îl vor simți la buzunare chiar din această lună, poliţiştii au anunțat printr-un comunicat de presă, că nu vor renunța la acţiunile de protest anunţate pentru zilele de 23, 24 la Ministerul Muncii şi 25 martie, de ziua lor, la Ministerul de Interne. Și au justificat în documentul amintit și ce-i face să-și demonstreze pe mai departe nemulțumirile.
„Nu am găsit înţelegerea necesară nici la Ministerul Muncii, nici la Ministerul Finanţelor în ceea ce priveşte eliminarea sporului de vechime de la 31.12.2009 din formula de calcul a salariului de bază pentru personalul contractual şi adăugarea acestuia peste limita minimă de 1.450 lei, precum şi eliminarea sumei compensatorii cu caracter tranzitoriu (sporuri şi indemnizaţii care nu mai sunt reglementate din 2010 la zi aşa cum a rezultat din Legea 330/2009, abrogată prin Legea 284/2010) din formula de calcul a salariului de funcţie pentru poliţişti. În acest sens este invocat punctul de vedere al Ministerului Muncii având la bază articolul 1 alin.5 din Legea 285/2010 (”suma compensatorie cu caracter tranzitoriu a fost inclusă în salariul de bază, indemnizaţia lunară de încadrare, respectiv solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază”).
Dacă până la acest punct am discutat de reglemntări comune tuturor bugetarilor din România, măsuri care s-au aplicat similar ori de câte ori a suferit modificări salariul de bază minim brut (din 2010 şi până în prezent), propunerile noastre cu caracter de noutate şi însuşite de conducerea MAI se referă la faptul că sporurile pe bază de pontaj de care beneficiază poliţiştii, precum cele pentru condiţii grele de muncă – cunoscut cu titlul de ”spor de antenă”, sporul pentru munca de noapte, majorarea salarială pentru munca prestată în zilele de sâmbâtă, duminică şi sărbători legale, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică – cunoscut cu titlul de ”spor pentru judiciar”, sporul pentru conducători auto, sporul pentru conductori cai, câini,  vor fi calculate începând cu data de 01.03.2017 (sume ce vor fi încasate în luna aprilie) la salariul de funcţie actual (care nu poate fi mai mic de 1.450 lei).
De asemenea pentru cei care au baza de calcul anterioară este mai mare decât salariul de funcţie actual, aceştia vor beneficia de cuantumul sporurilor avute anterior.
În mod corespunzător, sporurile pe bază de pontaj de care beneficiază personalul contractual (sporul pentru condiţii grele de muncă, sporul pentru munca de noapte, majorarea salarială pentru munca prestată în zilele de sâmbâtă, duminică şi sărbători legale) vor fi aplicate la salariul de bază actual (cel puţin 1.450 lei),, se arată în comunicatul de presă emis de sindicatele din cadrul MAI. Reprezentanții polițiștilor susțin că au încercat și în trecut să îndrepte aceste situații care diminuează serios veniturile oamenilor legii.
,,În sensul eliminării unora dintre disfuncţionalităţile salariale, FSNPPC a impus guvernării tehnocrate în anul precedent acordarea cunatumului salariului de merit pentru toţi poliţiştii, indiferent că beneficiau de acesta la 31.12.2009 sau nu, fapt legiferat prin OUG 20/2016, negociind la acel moment aplicarea în două etape: 1 august 2016 şi 1 august 2017,,. Sindicaliștii susțin că nu renunță la proteste pentru că, observând modul de abordare a actualului guvern în ceea ce priveşte tratamentul diferit al anumitor categorii de personal bugetar, au solicitat în zadar devansarea termenului de aplicare a ultimei tranşe din 1 august 2017 în 1 martie 2017.
În finalul comunicatului de presă al federațiilor Sindicale Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual se reamintește faptul că se cotinuă calendarul acţiunilor de protest autorizate, astfel că în zilele de 23-24 martie 2017, va avea loc pichetarea Ministerului Muncii, între orele 10:00-14:00, iar pe 25 martie 2017, se va desfășura un miting de amploare în faţa MAI cu marş de protest către Guvern, între orele 08:00-16:00. Potrivit celor susinute de Cristel Ioţu, liderul SNPPC Olt, polițiștii din Olt vor fi reprezentați la protestele de la București de cca 250 de oameni în uniformă. Aceștia vor fi din cei care se vor afla în zilele libere. Lor li se vor adăuga, indirect și câteva zeci de jandarmi.