INFORMATICA scoate elevii din rural la plimbare la oraș, la școlile cu calculatoare. Ministerul vrea și internet prin Wi-Fi

379

De la toamnă, elevii din clasa a V-a vor studia OBLIGATORIU informatica. Chiar dacă multe școli din mediul rural nu au calculatoare pentru a desfășura ora de curs, ministerul a găsit soluția: excursii la școlile din județ, orașe sau din apropiere care au calculatoare, orele fiind susținute cumulat, o dată la două săptămâni. Mai mult, ministerul visează și la rețele Wi-Fi în fiecare școală.

Ministerul Educației a aprobat noile programe școlare pentru gimnaziu. De la toamnă, elevii claselor V-VIII vor studia mai puține ore de limba română și mai multe de informatică, dar și ca disciplină obligatorie dezvoltarea personală. Informatica devine chiar materie obligatorie din clasa a V-a, elevii învățând nu numai noțiuni legate de utilizarea calculatorului, ci și de programare.

Cât de pregătite sunt școlile pentru această materie? Elevii vor să învețe, însă nu prea au pe ce. A recunoscut-o chiar ministrul Educației, care a și găsit soluția salvatoare: elevii care nu au calculatoare la școală pe care să învețe vor face excursii la două săptămâni la școlile din apropiere, din orașe sau județ care dețin pc-uri suficiente sau laboratoare de informatică. Mai mult, nici profesori nu sunt suficienți, sarcina “recalificării”la locul de muncă revenindu-le celor de matematică sau tehnoogia informației.

Și ce dacă nu avem calculatoare sau profesori, ministerul a gândit programa și mai departe: fiecare școală va avea internet prin Wi-Fi, prin conectare din fiecare clasă, nu ca acum doar dintr-un punct fix.

Noua programă școlară mai prevede și simplificarea programei de limba română, unde se vor studia mai puține texte, dar și introducerea ca materie obligatorie, o oră pe săptămână, dezvoltarea personală, o materie pentru care, din nou,  nu există profesori suficienți.