Deși Comisia Europeană cere sancțiuni, depozitele de deșeuri din Olt sunt în grafic

159

Două depozite de deșeuri din Olt se află pe lista celor 68 din țară ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și mediu și din cauza cărora Comisia Europeană a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție. Deși depozitele SMR și Electrocarbon se află pe lista rușinii, cele două sunt, potrivit Gărzii de Mediu Olt, în grafic.

124.000 de euro pe zi sau o sumă forfetară de aproape două milioane de euro riscă să plătească amendă România, printre vinovați numărându-se și două societăți din Olt. Este vorba de depozite de deșeuri industriale nepericuloase, cele de la SC SMR SA Balș și SC Electrocarbon SA Slatina. Deși Comisia Europeană arată cu degetul spre cele două societăți, situația este cu totul alta din punctul de vedere al autorităților de mediu. “Nu am înțeles de ce Oltul a fost inclus pe această listă și au fost indicate cele două depozite. Potrivit HG 349/2005 care transpune directiva europeană, nu este prevăzut un termen de închidere, ci doar unul de sistare. Din punctul nostru de vedere, în Olt nu este niciun fel de problemă. De la Ministerul Mediului nu ne-a fost trimisă nicio adresă în acest sens. Imediat după ce Comisia Europeană a anunțat că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție și a făcut publică lista, am explicat la Comisariatul General situația de la Olt. Potrivit acordului de mediu, termenul de închidere pentru SMR este stabilit în acest an, la finele lui 2016 stadiul de realizare fiind realizat în proporție de 75%, iar pentru Electrocarbon în 2018”, ne-a explicat comisarul şef Gheorghe Neacşa, şeful Gărzii de Mediu Olt.

Țara noastră avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009. Datele oficiale arată că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, printre care și Oltul, însă numai într-unul singur acesta și funcționează. La 31 decembrie 2016, comisarii Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Olt au întocmit inspecţiile finale privind închiderea definitivă a depozitelor de deşeuri municipale clasa „b” Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Slatina, Caracal, Balş, Corabia şi Slatina. Lucrările de închidere a depozitelor au făcut obiectul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”.