Peste 1.300 de copii înscriși la clasa pregătitoare

230

După prima săptămână de înscrieri în învățământul primar pentru anul şcolar 2017-2018, în Olt au fost depuse 1.383 de cereri.

Ministerul Educației a făcut publice primele date privind înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, după prima săptămână destinată înscrierii/ 27 februarie- 3 martie. La nivel național au fost depuse 73.871 de cereri, iar la nivelul județului Olt 1383. Dintre acestea, 1.191 de cereri vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împliniţi înainte de data de 1 septembrie 2017, iar 192 copiii cu vârsta de 6 ani împliniţi după data de 1 septembrie 2017, care au trecut de evaluarea psihosomatică.

Termenul-limită până la care părinții sau tutorii legali își pot înscrie copiii în prima etapă este 16 martie, inclusiv. Cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de învățământ în care părintele doreşte înscrierea copilului. Validarea cererilor-tip completate online se face zilnic, în intervalul orar 8:00 – 18:00 (luni-vineri), respectiv 9:00 – 13.00 (sâmbătă).

Pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani după data începerii anului școlar au fost stabilite șase centre pentru evaluarea psihosomatică, micuții trebuind să treacă mai întâi de o evaluare prin care să demonstreze că dețin cunoștințele necesare pentru a merge la școală. Dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare va decide o comisie formată din psihologi școlari și pedagogi. Evaluarea se face numai cu programare la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt sau la secretariatul unităților de învățământ desemnate drept centre.

Cele 6 centre sunt: Slatina- CJRAE, Scornicești- Școala Gimnazială N. Coculescu, Caracal- GPP nr.3, Corabia- GPP Floare de Tei, Balș- GPN Ion Creangă. Evaluarea se face până pe 14 martie, interval orar 10.00- 18.00. Programarea se poate face între orele 8.00- 16.00. La evaluare, copiii vor veni însoțiți de către părinți, care vor asista, iar rezultatul este comunicat în aceeași zi și nu poate fi contestat.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016:

22 februarie – 14 martie- Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică

27 februarie – 16 martie – Completarea de către părinţi, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor tip de înscriere.

16 martie– Transmiterea de către centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională a rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copiilor din judeţ către comisia judeţeană de înscriere a copiilor în învăţământul primar

17 martie – Procesarea, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar (Comisia naţională), a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.

18 – 21 martie– Procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ a cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoală de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Marcarea, în aplicaţia informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidaţii admişi în această faza.

22 martie – Procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoală de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoală de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsa de locuri şi care au exprimat în această faza opţiunea pentru înscrierea în şcoală de circumscripţie.

22 – 23 martie -Afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al unităţilor de învăţământ a candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate în data de 6 aprilie. Între 7 și 13 aprilie, inspectoratele şcolare județene vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.