Ministrul Sănătății cere impunerea gărzilor cu forța la Crâmpoia și Potcoava. Medic de familie: nimeni nu poate fi obligat să muncească dacă nu vrea!

363

Ministerul Sănătății se spală pe mâini în privința rezolvării situației de la centrele de permanență Potcoava și Crâmpoia, închise în urma refuzului medicilor de familie din zonă de a mai face gărzi, plasând responsabilitate Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care ar trebui să-i sancționeze pe medici pentru refuz. În replică, președintele onorific al Asociației medicilor de familie Olt, Viorel Rădulescu, spune că nimeni nu poate fi obligat să muncească în plus dacă nu vrea, iar prima problemă rezolvată ar trebui să fie cea a plății destul de proaste.

Centrul de permanență Crâmpoia a funcționat doar trei ani de zile, de la 1 ianuarie DSP Olt luând decizia de a-l închide, personalul medical dispus să facă gărzi fiind insuficient pentru funcţionarea centrului care deservea opt comune din judeţ şi al cărui prag era trecut zilnic de zeci de persoane care se prezentau în regim de urgenţă la medic. Tot din lipsă de medici, care nu mai doresc să facă gărzi, nemulţumiţi fiind de banii primiţi, s-a închis la finele anului trecut şi centrul de la Potcoava. Deşi autorităţile locale consideră centrele embleme ale localităţilor, indispensabile şi îşi doresc să le menţină funcţionale, făcând numeroase demersuri în acest sens, medicii nu se lasă convinşi să facă gărzi.
În vederea găsirii unei situaţii, senatorul de Olt Siminica Mirea a adus problema centrelor de permanenţă din Crâmpoia şi Potcoava în discuţie, la finele lunii trecute, chiar în Plenul Senatului, adresând pertinent Guvernului o întrebare referitoare la situaţia acestora.

Ministerul vrea sancțiuni, CAS Olt se conformează

Răspunsul Ministerului Sănătății nu a întârziat să apară, însă cuprinde ceea ce se știa deja, plasând rezolvarea problemei prin sancțiuni, în curtea CAS Olt.
“Centrele de permanenţă Potcoava şi Crâmpoia şi-au încetat activitatea la data de 01.07.2016, respectiv 01.01.2017 din cauza refuzului medicilor de familie din teritoriile arondate centrelor de a efectua gărzi, inclusiv solicitarea medicilor coordonatori de a sista activitatea. DSP Olt prin emiterea dispoziţiilor de încetare a activităţii în cele două centre de permanenţă a informat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt, instituţie care poate aplica măsuri sancţionatoare pentru refuzul medicilor de a participa în linia de gardă.”, este răspunsul ministerului.
Conștient că sancțiunea nu va rezolva problema, ci din contră, directorul CAS Olt se conformează dispozițiilor și promite că va lua măsuri, dacă asta cere ministerul. “Casa de Sănătate nu-i poate obliga pe medici să facă gărzi. O să luăm măsurile care se impun. O să le transmitem întâmpinări. CAS Olt are responsabilitatea să-i plătească pe medici și nu a întârziat nicio zi cu plata. Restul, dacă vor sau nu să facă gărzi, depinde de ei. Să-i aducem cu forța acolo, este aberant”, spune directorul Florin Ciocan.

Sindicate: să se rezolve discrepanțele salariale!

Sancționarea medicilor nu va rezolva problema, este de părere și președintele onorific al Asociația medicilor de familie Olt, Viorel Rădulescu, ci mai degrabă rezolvarea problemei legate de cuantumul plăților, care i-ar putea determina pe medici să vină la centre.
Potrivit legii, cei cinci medici care inițial și-au dat acordul să efectueze gărzi la centrul Crâmpoia și au întocmit contract în acest sens pot fi sancționați cu 10% per capita din listă, lucru ce cu siguranță nu i-ar determina să reia activitatea. “Nimeni nu-i poate obliga pe medicii de familie să facă gărzi acolo dacă ei nu vor. Dacă au fost de acord și nu mai fac, li se poate aplica o sancțiune. Este vorba de o sumă destul de mare, care înseamnă munca pe două luni. Trebuie să se găsească alți medici cadre doresc. Plata este destul de proastă față de gărzile din spital. Cu 15 milioane lei vechi brut să plătești și asistenta, și medicamentele, și căldura și curentul… Dacă medicii din zonă nu sunt dispuși să facă gărzi, este greu de rezolvat problema, mai ales pe finanțarea actuală. Niciun om din țara asta nu poate fi obligat să muncească! Discrepanța este foarte mare. Un medic cu 1500 de înscriși ia mai puțin decât o asistentă din spital. Asta ar trebui să rezolve domnii senatori!”, a declarat, pentru Realitatea Oltului, medicul Viorel Rădulescu.
https://realitateaoltului.ro/2017/02/14/un-senator-de-olt-cere-ancheta-ministeriala-la-crampoia-si-potcoava/