Pădurea Strehareţi rămâne fără… codru, slătinenii fără „perla” de agrement

479

Strehareţiul a rămas practic fără codru, după ce în ultimii ani hoţii de lemne şi-au făcut de cap, iar vechile locuri de agrement şi grădina zoologică au rămas în paragină. Municipalitatea anunţă investiţii în acest an care să redea locului strălucirea de altădată. Până atunci însă, se fură ca-n codru, iar autorităţile nu găsesc ac de cojocul hoţilor.

28 de ani a funcţionat grădina zoologică din Strehareţi şi, chiar dacă exemplarele nu erau prea multe sau variate, nu duceau lipsă de vizitatori. Pentru cei care şi-au petrecut copilăria sau tinereţea pe aleile pădurii, la campinguri cu familia şi prietenii, simple plimbări în natură sau petreceri organizate de autorităţi, Strehareţiul reprezintă o bogăţie pe care o regretă. Se împlinesc 10 ani de când grădina zoologică intra în conservare, iar autorităţile slătinene prezentau un amplu proiect de modernizare de 4,2 milioane lei, ce ar fi trebuit finalizat în 2012. Grădină zoologică mai mare, cu exemplare variate, întinsă pe 4 hectare, un parc tematic, locuri pentru camping, locuri speciale pentru spectacole, pistă enduro, tiroliene, pârtie de schi şi multe altele. Nici până astăzi nu s-a mişcat un deget, iar locul a devenit unul călcat doar de hoţii de lemne.

Dezastrul de la Pădurea Strehareţi a fost semnat în ultima şedinţă de consiliu local de către cosnilierul Aurel Roşu, care a oferit şi un cadou de primăvară colegilor: fotografii care ilustrează aspectul dezolant al zonei. Copacii, chiar şi cei vechi de peste 100 de ani, au fost raşi de hoţii care şi-au croit un adevărat drum forestier, nestingheriţi de nimeni.

 „Am constatat şi noi acele urme de vandalizare, dar, deocamdată nu putem face nimic pentru că n-avem buget. Acolo avem trei posturi, există un contract-cadru pentru mai multe puncte de pază, dar nu-i putem da drumul pentru că n-avem cu ce plăti, vine Curtea de Conturi şi atunci ce facem? Situația este arhicunoscută la nivelul administrației și post să vă spun că încă de la începutul mandatului meu m-am ocupat în mod special de această pădure. Suntem pe punctul de a finaliza cartea funciară pentru a face unele investiții acolo, însă lucrurile sunt foarte greoaie și durează extraordinar de mult. Din păcate, neavând buget, nu avem cum să facem pază”, a subliniat în şedinţă viceprimarul Claudiu Stăncioiu.

O nouă promisiune

Cu proiecte doar pe hârtie din 2007, Strehareţiul este de nerecunoscut şi ignorat de slătinenii care cândva abia aşteptau week-endul pentru o ieşire în natură alături de familie, mai ales primăvara când prin pădure nu mişunau hoţii, ci copii după flori.

Promisiunea că „perla”de oxigen a Slatinei va fi redată slătinenilor a fost făcută şi de către primarul Emil Moţ, care a inclus în priorităţile din acest nou şi această zonă. „Noi ne-am făcut un ”plan de acțiune” pentru acest prim an întreg al mandatului meu și vă pot spune că avem în vedere proiecte din toate domeniile, printre care şi transformarea Pădurii Strehareți într-un loc de agrement pentru toate vârstele care va cuprinde și o grădină zoologică”, a declarat primarul Emil Moţ, în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea Oltului.