Primarul Emil Moț face ordine în haos, în primul său an plin de mandat

3383

De la străzi reabilitate, la ordine în haosul rutier al Slatinei, de la amenajarea de miniterenuri de sport, amplasarea de mese ping-pong sau amenajarea unui skateparc până la redeschiderea grădinii zoologice sau rezolvarea probelmei legate de locurile la grădinițe sau locuințe pentru tineri, niciun aspect nu a scăpat din planurile de intervenție din acest an ale edilului Emil Moț. Primul an plin de mandat se anunță unul plin de proiecte care ating toate domeniile. Primarul a dezvăluit câteva demersuri într-un interviu acordat pentru Realitatea Oltului.

– Domnule primar, nu puține sunt vocile care spun că, deși s-au investit bani mulți pentru activități concesionate, se pare că lucrările s-au făcut mai mult pe hârtie. Gărdulețele s-au rupt, artezienele s-au distrus, plăcile de granit de pe esplanadă sunt majoritatea sparte sau se mișcă, multe trotuare s-au deteriorat, străzile sunt pline de haite de câini, parcul Pitești s-a distrus și el, iar exemplele pot continua. Sarcina dvs. nu este una ușoară. Cum veți rezolva aceste probleme?
Să fim serioși: generalizarea dvs. este una puțin forțată și voi detalia de ce spun acest lucru. Au fost eliminate de pe raza orașului doar acele segmente de gărdulețe care au fost deteriorate de diverse persoane sau autoturisme – restul fiind încă la locul lor și le vom păstra. Fântânile arteziene sunt toate funcționale, dacă au fost cazuri izolate în care acestea nu au funcționat a fost doar pentru întreținere și situațiile au durat doar câteva zile până ce problemele au fost remediate. Pe esplanadă sunt într-adevăr probleme cu o parte dintre plăcile de granit, dar numărul celor ce necesită a fi schimbate este unul foarte redus și situația va fi rezolvată în această primăvară deoarece nu puteam efectua asemenea lucrări în perioada sezonului rece. Oricum, legat de esplanadă, vreau să vă dezvălui că avem în vedere să dăm un nou aspect acestui perimetru, pe care-l vedem ca o piațetă publică; deocamdată lucrăm la detalii. Câinii maidanezi sunt una dintre problemele reale cu care ne confruntăm, dar trebuie menționat că în fiecare zi sunt capturați câini de pe străzile orașului. Din păcate, aceasta este o operațiune care se derulează greoi tocmai pentru că vorbim despre animale care sunt în continuă mișcare. Important este că acțiunea de capturare a câinilor fără stăpân continuă, iar anul acesta avem de gând să reabilităm adăpostul canin de la Sărăcești și să-i mărim capacitate de cazare până la 700 de maidanezi. Cât despre parcul de pe strada Pitești, intenționăm să avem cât de curând o discuție cu patronul hotelului din apropiere pentru a redeschide acea principala cale de acces blocată acum doi ani; de asemenea, vom înlocui mobilierul urban distrus aici peste iarnă.

– Unul dintre principalele puncte de dezbatere cu cetățenii din campanie a fost Unitatea Militară. Ce se aude de acest proiect? Când vor fi demarate lucrările?
După cum se știe, recent a fost aprobat în ședință de Consiliu Local un proiect ce permite dezlipirea în opt loturi a terenului Unității Militare, acesta fiind primul pas pentru noi în a demara, în sfârșit, planurile pe care le avem în vedere pentru această zonă și care au fost cuprinse și în proiectul aprobat. Pe scurt, vrem să redăm slătinenilor tot acest teren, aici urmând să se regăsească, printre altele – o grădiniță, locuri de joacă, sport și recreere, câteva spații comerciale, o parcare și, desigur, o bună parte va fi amenajat ca și parc, cu mobilierul urban aferent. Toate aceste demersuri vom căuta să le punem în aplicare din acest an.

– Se reia în Slatina parcarea cu plată. Ce vor face cetățenii care nu au loc de parcare? Deși vor plăti, vor risca să le fie ridicate mașinile de pe bordurile unde găsesc un loc?
La acest moment se lucrează la ”finisarea” acestui nou regulament al parcărilor. Până la jumătatea acestei luni sperăm să îl punem pe siteul primăriei pe o perioadă de 45 de zile tocmai pentru ca toată lumea să îl vadă, să îl citească, să vadă despre ce este vorba și să facă propuneri pe această temă. Scopul este să facem ordine în tot haosul rutier din oraș deoarece găsirea unui loc de parcare a devenit o problemă.

– Deși s-a investit în sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, multe subterane, gunoiul continuă să fie o problemă pentru Slatina, de cele mai multe ori locul lor nefiind în pubele, ci lângă.
Poate puțini locuitori ai orașului cunosc, dar Slatina este primul oraș din țară ce a implementat un program de colectare a deșeurilor menajere prin intermediul conteinerelor subterane. Avem 155 de asemenea conteinere amplasate, la care se vor adăuga în acest an încă 50, plus alte 50 de conteinere pentru colectarea selectivă. Situațiile cu deșeuri aruncate lângă pubele sunt izolate și aici totul ține de gradul de civilizație al fiecăruia dintre noi. Se pare că singura metodă de rezolvare a acestor cazuri este ca cetățenii să apeleze Poliția Locală, ce are dreptul să amendeze persoanele ce aruncă deșeurile în altă parte decât în locurile special amenajate.

– Circa 700 de tineri slătineni așteaptă de ani buni să primească locuințe ANL. Se va putea rezolva această problemă a locuințelor ANL sau construite de primărie?
Rezolvarea problemei locuințelor ANL nu ține de autoritățile locale, cel puțin la acest moment. După cum se știe, legislația noastră precizează că amenajarea acestor unități locative este o inițiativă strict a autorităților centrale, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Noi avem acum 244 de locuințe ANL închiriate și am avea loturi de teren unde ar putea fi ridicate câteva blocuri – pe strada Orhideelor, dar ne lipsesc fondurile deoarece vorbim despre sume importante. Oricum, vreau să vă spun că analizăm totuși posibilitatea de a construi blocuri noi în oraș, dar rămâne de rezolvat problema finanțării.

– O altă problemă a Slatinei sunt locurile în creșe și grădinițele cu program prelungit.
Cum am răspuns deja la o întrebare precedentă, vrem să amenajăm încă o grădiniță pe terenul Unității Militare, această zonă fiind una cu mari probleme în acest sens din cauză că nu prea există asemenea facilități pentru copiii preșcolari în această parte a orașului. În rest, locurile în creșele și grădinițile cu program prelungit din oraș se ocupă conform legislației în vigoare, iar unde apar ”liste de așteptare” încercăm să rezolvăm prin ocuparea locurilor în funcție de împlinirea vârstei de ieșire din sistem.

– Care sunt principalele priorități ale Slatinei pentru următoarea perioadă?
Noi ne-am făcut un ”plan de acțiune” pentru acest prim an întreg al mandatului meu și vă pot spune că avem în vedere proiecte din toate domeniile, de la străzi ce urmează a fi reabilitate sau unde se vor introduce utilități, până la extinderea sistemului de supraveghere video, amenajarea de miniterenuri de sport multi-funcționale (fotbal, baschet, tenis etc.), amplasarea de mese ping-pong, amenajarea unui skateparc vizavi de Stadionul Municipal – aici urmând să apară inclusiv o stație nouă de autobuz, modernizarea tuturor celor patru intrări în municipiu – inclusiv arcada de lângă Alro, transformarea Pădurii Strehareți într-un loc de agrement pentru toate vârstele care va cuprinde și o grădină zoologică, precum și începerea demersurilor de modernizare a străzii-centură Oituz pe fonduri europene.

  • Mulțumim edilului pentru răspunsurile prompte și îi urăm mult succes!