Cu bicicleta la serviciu. Steriu: “În această primăvară s-ar putea cumpăra primele biciclete cu tichete”

222

Angajaţii care vor merge pe bicicletă la serviciu vor primi subvenţii sub forma unor tichete valorice pentru achiziţionarea mijlocului de transport precum şi indemnizaţie pentru mersul pe bicicletă. Propunerea legislativă inițiată de către fostul deputat de Olt Valeriu Steriu și susținut de fosta deputată de Olt Luminița Adam așteaptă astăzi un punct de vedere al Guvernului.

Pe ordinea de zi al ședinței de Guvern de astăzi se află și “PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de Lege privind tichetele de bicicletă, provenit dintr-o iniţiativă legislativă iniţiată de domnul deputat UNPR Valeriu- Andrei Steriu împreună cu un grup de parlamentari UNPR”.

Potrivit proiectului depus anul trecut de fostul deputat de Olt, românii vor fi încurajaţi să meargă la serviciu cu bicicleta, prin acordarea unor subvenţii. Ineditul proiect de lege prevede ca angajatorii, fie de stat sau privaţi, să acorde subvenţii angajaţilor care vin la serviciu cu bicicleta sau folosesc bicicleta în interes de serviciu, tichete valorice pentru achiziţionarea de biciclete, accesorii, piese de schimb, unelte şi produse de întreţinere sau echipamentul pe care îl poartă ciclistul. Subvenţiile vor fi acordate o dată la trei ani şi vor avea o valoare maximă de 1500 de lei. Totodată, proiectul de lege mai prevede şi acordarea unor indemnizaţii pentru mersul pe bicicletă, tot sub forma unor tichete, într-o limită anuală de 300 de lei pentru o valoare de 0,33 lei/kilometru.

Propunerea se inspiră din proiecte similare implementate în mai multe state europene, scopul fiind acela de a se decongestiona traficul, de a se reduce poluarea şi de a face mişcare, cu impact benefic asupra sănătăţii.

„Sper ca Guvernul să ne dea un răspuns pozitiv. Am arătat faptul că aprobarea acestei legi nu produce niciun fel de cheltuială suplimentară de la bugetul statului, pentru că anfgajatorul poate da o bicicletă, tichetele fiind cheltuieli deductibile care generează TVA. Dacă proiectul va trece, în această primăvară se vor cumpăra primele biciclete cu taloane”, a declarat Valeriu Steriu pentru Realitatea Oltului.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 22 decembrie 2016, iar pe 1 februarie 2017 a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. A primit avizul pozitiv a două comisii și mai așteaptă aviz de la alte două.

Dacă va deveni lege, aceasta va putea fi pusă în practică şi în Slatina, oraş în care în planurile municipalităţii de investiţii a fost cuprinsă de câțiva ani şi construirea de piste pentru biciclişti.