Săptămâna cailor lui Sân’ Toader, o tradiție la olteni

368

Multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în această primă săptămână a Postului Mare Caii lui Sân’ Toader, însă puține mai sunt cele care mai păstrează obiceiul străvechi, printre care Osica de Jos și Brâncoveni.

Prima săptămână din Postul Mare este numită în popor Săptămâna Caii lui Sân’ Toader. Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor “rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara”. De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui SânToader care în săptămâna numită Caii lui SânToader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.
Sărbătoarea presupune fie cete de colindători călare umblând prin sat pe la casele ai căror stăpâni se numeau Toader, Tudor sau Teodora, fie trecerea peste rădăcinile de iarbă mare pe care femeile le aruncau pe drum sau la capetele podurilor, fie motiv de mândrie între crescători de de a-și arăta unii altora cât de bine își întrețin caii organizând concursuri.
Motiv de fală va fi sâmbătă și la Osica de Jos, unde se organizează parada cailor, concursuri de tracțiune în forță, viteză, cel mai frumos cal, cel mai tânăr și cel mai vârstnic jocheu, dar și o horă câmpenească așa cum numai sătenii din acele locuri știu. Întâlnirea este dată la ora 10.00, la dispensarul comunal.