Au AVERE, n-au belele. PARLAMENTARII “defilează” în acte cu terenuri, case și mașini

356

Deși au “periat”binișor în acte ceea ce dețin în realitate, nici așa nu le putem plânge de milă parlamentarilor olteni. Oameni cu stare majoritatea, aleșii noștri sunt cei mai mulți moșieri, dar nici la capitolul locuințe nu se pot plânge. Dacă cel mai sărac este deputatul Marius Iancu, ce și-a trecut în declarația de avere doar un BMW, la polul opus se poziționează senatoarea Siminica Mirea.
Realitatea Oltului a realizat un TOP al averii aleșilor Oltului în Parlamentul României, așa cum a fost ea recunoscută oficial în declarații.

“El mie s-a lăudat/ Că avere-a adunat/ Numai din puterea lui/ Nu din mila Domnului” spunea Vasile Alecsandri. Așa și aleșii noștri, aleși pe sprânceană și în ceea ce privește averea. Că doar nu era să candideze vreun sărăntoc cu salariul minim, care să n-aibă de unde cotiza la partid pentru alegeri. Ai avere, ai și funcții, unii meritate, alții căpătate.
Cei sinceri au declarat tot ce dețin, precum Siminica Mirea, senatoarea fiind CEL MAI BOGAT parlamentar de Olt. Dacă Mirea se poate lăuda cu terenuri și case, Gigel Știbu excelează la capitolul locuințe, iar Renică Diaconescu la autoturisme.

TERENURI
S. Mirea- peste 20 terenuri agricole
suprafețe pădure
terenuri intravilane
D. Ciocan- 9 terenuri agricole- 56ha
A. Stănescu- Teren agricol -30ha
P. Stănescu – 4 terenuri extravilane
1 teren intravilan
M. Niță – 2 terenuri intravilane
1 extravilan
G. Știrbu – 3 terenuri agricole
F. Iordache- teren intravilan 450mp
R. Diaconescu- terenul aferent casei
M. Iancu – 0

LOCUINȚE
Mirea- 2 case
Apartamente
Știrbu- 2 apartamente
o casă
P. Stănescu- Casă
Apartament
Diaconescu – Casă
Apartament
Niță – Casă 400mp
A. Stănescu- casă
Iordache – o jumătate de casă- 238mp
Ciocan – apartament 82mp
Iancu- 0

AUTOTURISME (poziție aleatorie, nu după valoarea mașinii)
Diaconescu- Hyundai Tucson + Ford Focus
Iancu- BMW 318D
Iordache- WWGolf
Alex. Stănescu- Toyota Aris
Paul Stănescu- Nubira
Ciocan – Dacia
Știrbu-0
Niță- 0
Mirea-0

Ce AVERI au trecut în declarații:

Dan Ciocan are în proprietate 9 terenuri agricole achiziţionate în perioada 2004-2014 care totalizează în jur de 56 ha. Aceste terenuri se află pe raza comunelor Redea şi Deveselu din judeţul olt şi Dioşti, judeţul Dolj. Deputatul social-democrat mai deţine, conform declaraţiei de avere, un apartament de 82 mp în municipiul Caracal şi un autoturism marca Dacia de prin 1999. Din documentul amintit, depus la început de mandat, mai reiese că demnitarul nu are acţiuni sau bunuri ce depăşesc 5.000 euro dar nici datorii. La capitolul venituri pe anul 2016, este declarată suma de aproape 60.000 reprezentând indemnizaţia de deputat, cca 17.400 reprezentând pensia de serviciu şi 14.700 lei obţinut de la o firmă a familiei din arendarea terenului deţinut în proprietate. La aceaste sume se adaugă salariul soţiei de cca. 13.800 lei încasat ca secretară la SC Carpatica Tur SRL. La capitolul plasamente, deputatul a trecut suma de 50.000 lei reprezentând împrumut acordat PSD pentru campania electorală de la alegerile parlamentare.

Marius Iancu deţine, potrivit declaraţiei de avere depusă la secretariatul Camerei Deputaţilor, un autoturism BMW 318 D, fabricat în 2007, cca 65.000 lei băgaţi în diverse fonduri de investiţii, dar şi o serie de datorii care insumate se ridică la peste 60.000 lei. La capitolul venituri în 2016, deputatul social-democrat a trecut suma de cca 45.000 lei, reprezentţnd salariul de manager la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci. În nacelaşi an, Marius Iancu a mai primitt de la CAS Olt sub formă de drepturi salariale, în baza unei hotărâri judecătoreşti, suma de aproape 17.500 lei şi alocaţiile copiilor. <pentru campania electorală de la alegerile parlamentare, marius Iancu şi-a împrumutat partidul cu suma de 30.000 lei.

Florin Iordache, cel mai vechi parlamentar de Olt, deţine din 2009, conform declaraţiei de avere, jumătate din locuinţa de 238 mp situată în comuna Bragadiru şi terenul aferent casei de 450mp, dar şi un autoturism WW Golf 1200, achiziţionat în 2013. Veniturile familiei Iordace au constat în 2016 în indemnizaţia de parlamentar în sumă de 108.500 lei şi 21.990 lei ca arbitru la Curtea de arbitraj, la care se adaugă aproape 190.000 lei reprezentând pensia de judecător a soţiei şi drepturi salariale restante.Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor şi ministru al Justiţiei şi-a împrumutat partidul pentru campania electorală cu suma de 60.000 lei.

Alexandru Stănescu, social-democratul aflat la al doilea mandat de deputat, şi-a trecut în ultima declaraţie de avere deţinerea în proprietate a cca 30 ha teren agricol, o casă de locuit în comuna natală-Vişina dar şi un autoturism Toyota Aris din 2008. La capitolul 2 plasamente, demnitarul a trecut împrumuturi şi acţiuni în valoare de cca 200.000 lei. Unul dintre împrumuturi a fost acordat PSD Olt, drept contribuşie la campania electorală. Valoarea acestuia se ridică la 40.000 lei. Demnitarul şi-a trecut în cont şi datoriile reprezentând trei credite, contractate între 2007 şi 2013, care se ridică la 40.000 lei şi cca 20.000 euro. Veniturile familiei deputatului au constat anul trecut în indemnizaţia primită de la Parlament de 59.400 lei şi 23.100 lei din redevenţa pentru terenurile deţinute şi veniturile obţinute de soţie care se ridică la cca. 72.500.

Gigel Sorinel Ştirbu şi-a trecut în declaraţia de avere trei terenuri agricole, toate pe raza municipiului Slatina, două dintre ele moştenite, iar unul este cumpărat, dat şi trei locuinţe ( două apartamente şi o casă- moştenită). La capitolul active financiare, demnitarul a trecut suma 9250 lei, iar la următorul care vizează plasamentele suma de 57.000 şei drept împrumut acordat partidului ca şi contribuţie la campania alectorală. Deşi nu s-a numărat în mandatul trecut printre cei mai bine plătiţi deputaţi, alesul liberal a avut o contribuţie importantă la bugetul familiei. El a obţinut de la Parlament cca. 65.000 lei, bani la care se adaugă aproape 18.500 lei din închirierea celor două apartamente. La aceste sume se mai adaugă peste 6.000 lei reprezentând salariul brut obţinut de soţie şi alocaţia unuia dintre copii.

Mihai Niţă este proprietar pe trei suprafeţe de terenuri, două intravilane şi unul aflat în afara localităţii Valea Mare. Din 2004, deputatul are în proprietate şi o casă de locuit cu o suprafaţă de 400 mp, în Slatina. Veniturile familiei Niţă au fost anul trecut modeste, raportate la statutul de senator al acestuia. Din indemnizaţia de ales el a încasat suma de 64.200 lei, bani la care s-au adăugat salariile soţiei care s-au ridicat la 20.000 lei.

Senatorul Renică Diaconescu a declarat în ultima declaraţie de avere ( a treia de la preluarea mandatului) că deţine, împreună cu soţia, o casă de locuit în municipiul Slatina şi terenul aferent acesteia dar şi un apartament în municipiul Bucureşti, pentru care s-a împrumutat în bancă cu suma de 92.000 euro. El mai deţine, conform documentului amintit şi două autoturisme: un Hyundai Tucson şi un Ford Focus. La capitolul depozite, senatorul deţine doar cu puţin peste 7.000 euro. La campania electorală Renică Diaconescu a contribuit cu 35.000 lei, sumă cu care şi-a împrumutat partidul. La capitolul venituri, demnitarul a obţinut anul trecut suma de 70.200 lei de la SJU Slatina dar şţi 2800 lei ca indemnizaţie de la CL Slatina. La aceşti bani se adaugă două sponsorizări 7.200 lei obţinute d ela două firme din Bucureşti pentru participarea la diverse manifestări medicale. Veniturile familiei au fost întregite de salariile soţiei care s-au ridicat anul trecut la peste 77.000 lei.

Senatoarea Siminica Mirea este, de departe, conform declaraţiei depuse la Senat, cel mai înstărit demnitar oltean. Ea deţine, în proprietate exclusivă sau cu soţul, peste 20 de terenuri agricole, trei suprafeţe de pădure şi patru terenuri intravilane, ultimele în Slatina şi Crâmpoia. Familia demnitarului mai deţine şi două case de locuit la Slatina şi Crâmpoia dar şi două apartamente în Slatina şi Călimăneşti. La capitolul venituri, conform declaraţiei de avere depuse la Senat, Siminica Mirea a încasat anul trecut aproape 40.000 lei de la firma aparţinând familiei şi ca indemnizaţie de la CJ Olt. Veniturile familiei au fost mult mai mari, contribuţia soţului nefiind deloc de neglijat. Acesta a contribuit cu 36.740 lei ca salariu primar şi 138. 530 lei drept venituri din arenda de pe terenurile deţinute, dar şi cca 390.000 lei drept dividente de la firma familiei. Senatoarea liberală şi-a împrumutat partidul cu suma de 63.000 lei, pentru campania electorală.

Liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a declarat că deţine cinci suprafeţe de teren pe raza a tot atţtea localităţi, dintre care una din categoria intravilan. La capitolul imobile, demnitarul deţine în proprietate împreună cu soţia o casă de locuit în Vişina şi un apartament în Craiova. Potrivit declaraţiei de avere, demnitarul deţine din 2002 un autoturism Nubira. Acesta nu deţine active şi nici nu are datorii la bănci. Ca şi venituri, liderului social-democrat a încasat anul trecut 56.135 lei reprezentând veniturile d epreşedinte al CJ Olt şi 18.750 lei drept venituri din arendă, la bugetul familiei soţia contribuind cusalariul de dascăl care a insumat cca. 28.800 lei. Preşedintele PSD Olt şi-a împrumutat organizaţia cu suma de 25.000 pentru a susţine campania electorală de la alegerile parlamentare.