Biserica a pierdut peste 150.000 hectare de pădure

188

Romsilva a câştigat definitiv un proces cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei deschis în urmă cu 16 ani, prin care acesta solicitase retrocedarea a 166.813 hectare de fond forestier în judeţul Suceava. Instanța nu a recunoscut dreptul de proprietate al Fondului Bisericesc așa că suprafeele de pădure vor rămâne în proprietatea publică a statului.

Procesul a fost intentat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în urmă cu 16 ani. Prin acțiunea intentată se solicita recunoaşterea dreptului de proprietate pentru 166.813 de hectare aflate în judeţul Suceava.

”Litigiul s-a judecat în aceşti ani la mai multe instanţe din ţară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Cluj, precum şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acţiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj şi irevocabil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată într-un comunicat de presă emis de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva.

În urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăţilor, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier naţional.