1612 dosare penale, uitate într-un birou la Parchetul Slatina. Și alte parchete oltene au mai “călcat pe bec”

351

Inspecția Judiciară a dat în vileag câteva nereguli înregistrate în activitatea parchetelor oltene, cel mai semnificativ aspect, în urma căruia activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina va fi monitorizată și verificată timp de o jumătate de an, fiind identificarea într-un fișet, “la păstrare”, a nu mai puțin de 1.612 dosare penale.

Puse bine la păstrare, bine alese sau nu, cu bună știință, din neglijență sau din prea mult volum de muncă, 1612 dosare penale primite încă din luna mai a anului trecut de la poliția judiciară au fost găsite la controlul Inspecției  Judiciare din octombrie anul trecut într-un fișet de birou la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. În loc să fie repartizate spre soluționare procurorilor, dosarele așteptau să se îngroașe stratul de praf peste ele.

Controlul a fost efectuat în perioada 10- 28 octombrie 2016. Raportul Inspecției Judiciare nr. 6218/IJ/1414/DIP/2016 având ca obiect ” verificarea eficienţei manageriale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către procurorii cu funcţii de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi a parchetelor situate în circumscripţia teritorială a judeţelor Dolj, Olt şi Mehedinţi” a fost discutat și  însușit de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pe 19 ianuarie 2017.

Vinovat a fost găsit prim-procurorul Pavel Marinel Corneliu pentru care inspectorii judiciari au reținut în raport fermitatea scăzută în luarea deciziilor și promovarea acțiunilor de dinamitare a activității instituției.

Dosarele au fost repartizate în urma controlului în timp record, în zilele de 19 – 20.10.2016. Pentru ca situații asemănătoare să nu se mai înregistreze în viitor, s-a dispus ca în termen de 6 luni de la aprobarea raportului, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova să efectueze, prin procurori anume desemnaţi, un control detaliat asupra compartimentului de grefă din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, iar concluziile şi măsurile dispuse să fie comunicate şi Inspecţiei Judiciare.

Probleme și la alte instanțe

Nereguli au fost identificate și la alte parchete în cadrul aceluiași control, dar și probleme cu care se confruntă instanțele și care ar putea fi soluționate. Astfel, inspectorii judiciari au adus în discuție și spațiul de arhivare insuficient la Judecătoria Slatina, precum și completarea schemei de personal cu grefieri.