Terapie prin MĂRȚIȘOR. Pacienții de la Schitu vor oferi doamnelor mărțișoare creații proprii

132

Îmbină diverse forme, materiale și culori, lipesc sau pictează, iar rezultatul este unul care-i aduce creatorului de frumos mulțumirea că a putut realiza un talisman demn de o doamnă pe care o respectă. Activitatea este în toi la Spitalul de Psihiatrie Schitu, iar din mâinile a zeci de pacienți au  ieșit deja circa 100 de “vestitori ai primăverii”.

Atelier artistic, atelier de confecționat lumânări, atelier tâmplărie, grădinărit, activități sportive și altele realizate în cadrul Centrului de Ergoterapie din cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu Greci sunt folosite drept terapie și metode de ocupare a timpului liber într-un mod plăcut.

În această perioadă, 25 de pacienți ai unității medicale lucrează de zor la confecționarea celor mai frumoase mărțișoare hand-made. Nu este pentru prima dată când fac acest lucru cu ocazia zilei de 1 Martie, din 2010 din mâinile lor dibace fiind realizați “vestitori ai primăverii”. Însă anul acesta va fi altfel. “Anii trecuți, mărțișoarele pacienților noștri au fost expuse la târguri cu vânzare, expoziții cu vânzare. Anul acesta, cum mâinile dibace s-au înjumătățit, pacienții au ales ca produsele realizate să fie dăruite familiilor, medicilor și personalului spitalului sau pacientelor. Până acum au fost confecționate 100 de mărțișoare. Materialele folosite sunt achiziționate prin programul derulat cu Ministerul de resort, cu finanțare europeană. Anul trecut am avut un buget de 60.000 de lei, din care am achiziționat pânze, culori, articole sportive, aparate multifuncționale, un topitor de ceară pentru atelierul de confecționat lumânări nou înființat, instrumente și lemn pentru atelierul de tâmplărie, articole de grădinărit.”, ne-a declarat Andreea Dumitrescu, psiholog Centrul de Ergoterapie.

Terapia prin artă îi ajută pe pacienți. “Odată implicați în realizarea unui produs, pacientului îi crește stima de sine văzând ce au realizat și că obiectul respectiv este apreciat de cei din jur, un alt rezultat este menținerea în sarcină pentru cei care au probleme de atenție, de concentrare, timpul liber este ocupat într-un mod plăcut și util, iar tratamentul medicamentos dă rezultate mai bune”, explică psihologul.