Primul pas spre transformarea fostei unități militare de la gară în centru multifuncțional

1574

Trasformată în campania electorală în proiect-țintă de dezbatere, fosta Unitate Militară din Slatina va deveni un centru multifuncțional. Startul demolărilor a fost dat în urmă cu mai bine de doi ani de zile, bunurile rezultate vândute prin licitație, pe locul cazarmei autorităţile locale angajându-se să ridice cel mai nou cartier al oraşului, cu locuinţe, zone de agrement, spaţii verzi şi comerciale. Astăzi, consilierii locali sunt convocați în ședință pentru a-și da girul cu privire la împărțirea în opt loturi a terenului în vederea întocmirii documetaţiei cadastrale.

Apartamente pentru tineri, care să le poată achiziționa printr-un sistem de plată avantajos, dar și dotări aferente acestora, servicii, comerţ, zone verzi, sport şi agrement cuprinde Planul Urbanistic Zonal “Construire ansamblu multifuncţional” în municipiul Slatina, strada Tunari nr. 1. Planurile actualei conduceri a primăriei privind utilitatea pe care o va da terenului fostei UM au fost conturate în urma unei dezbateri de campanie, lansată pe o rețea de socializare. Peste 600 de slătineni au participat la dezbaterea „Ce vrei să facem din fosta Unitate Militară? Hai să construim împreună un nou cartier!”, lansată de Emil Moţ, venind cu propuneri. 30% dintre cei implicați în dezbatere au dorit să se amenajeze un parc mare, 15% construirea de locuinţe, 15% un mall, 10% un spital, alţi 10% un cămin de bătrâni, iar 7% şi-au exprimat dorinţa ca pe acel teren să se construiască o grădiniţă. Au fost şi propuneri pentru reînfiinţarea unităţii militare, pentru construirea unui penitenciar, alţii au vrut un aeroport sau un heliport, un teatru de vară sau un muzeu militar. Unii au propus înfiinţarea unui liceu militar, a unui centru de proiectări auto sau amenajarea unui lac pentru pescuit. O altă propunere a fost să fie marcat locul fostei UM 01217 Slatina, o unitate de elită a armatei române, printr-un simbol, o placă sau un tun. Decizia finală a fost construirea de apartamente pentru tineri, care să poată fi cumpărate printr-un sistem de plată avantajos.

Respectând decizia slătinenilor, primăria va realiza un centru multifuncțional. Primul pas spre realizarea proiectului, după demolări și vânzarea resturilor rezultate, va fi demarat astăzi, consilierii municipali urmând să voteze după-amiază împărțirea terenului în opt loturi. Potrivit proiectului de hotărâre, terenul va fi împărțit astfel:

– Zona mixtă, suprafaţă totală de teren de 5,66 ha, cu următoarele reglementări: ” Instituţii, diverse sedii, servicii şi comerţ, retail, alimentaţie publică, moteluri, pensiuni, sport, recreere şi agrement, parcaje la sol şi multietajate, spaţii libere pietonale, pasaje pietonale acoperite, spaţii plantate, scuaruri”

– Zona mixtă, 2,90 ha, reglementări: ”Locuinţe cu regim mediu de înălţime şi accente cu dotări aferente acestora, spaţii comerciale şi servicii, sport, recreere şi agrement, parcaje, spaţii verzi amenajate, locuri de joacă pentru copii”

– Zona instituţii, 0,30 ha, reglementări: ”Instituţii, diverse sedii, servicii, parcaje la sol şi multifuncţionale, spaţii libere pietonale, pasaje pietonale acoperite, spaţii plantate, scuaruri”;

– Zona culte, 0,21 ha, reglementări: ”Culte , spaţii libere pietonale, pasaje pietonale acoperite, spaţii plantate, scuaruri”,

– Zona verde, 2,17 ha, reglementări: ”Spaţii plantate, construcţii pentru expoziţii, activităţi culturale, activităţi de agrement şi sportive, dotări, servicii şi comerţ, învăţământ, sănătate, adăposturi, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare şi întreţinere, parcaje

– Zona transport, 0,44 ha, reglementări: ”Circulaţii carosabile şi pietonale, parcaje publice subterane şi supraterane, spaţii publice, spaţii verzi aferente circulaţiilor.

Terenul fostei Unităţi Militare 01217, în suprafaţă de 11,7 hectare, a fost preluat de către Primăria Slatina în 2012 din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, cu obligaţia de a reabilita clădirea Cercului Militar şi de a asigura, în termen de cinci ani, amenajarea de spaţii verzi, zone de agrement, locuinţe şi spaţii comerciale, iar angajaţilor din sistemul MApN să le revină 48 de locuinţe.