Grădiniţe noi, zeci de proiecte de reabilitări şi extinderi la unităţi şcolare

271

Două grădiniţe noi urmează să fie construite în judeţul Olt, iar alte 38 de unităţi şcolare au depus proiecte de accesare de fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în vederea extinderii sau reabilitării astfel încât să întrunească toate condiţiile pentru buna desfăşurare a activităţii şi să poată obţină autorizaţii de funcţionare.

Programul de guvernare al PSD prevede construcţia a 2.500 de unităţi şcolare, creşe şi grădiniţe noi. Cum în buget există fonduri pentru a finaliza o parte din obiectivele de investiţii aflate în derulare, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat recent că anul acesta se va începe construcţia a 500 de unităţi şcolare noi pentru învăţământul preuniversitar. Este vorba de construcţii de creşe şi grădiniţe.

Printre acestea, şi două investiţii în Olt. “Având în vedere faptul că anul trecut în Olt s-au finalizat 21 de grădiniţe noi prin PRET, construcţii începute în 2007, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a avut solicitări doar pentru două noi investiţii. Este vorba de grădiniţe noi la Dobrosloveni- cu fonduri prin PNDR şi Cilieni- prin POR. Probabil că vor mai fi şi alte solicitări. În schimb, avem 38 de proiecte ce vizează extinderi şi reabilitări în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Dintre acestea, 11 au fost aprobate, iar 27 sunt în curs de evaluare. Este vorba de unităţi de învăţământ care nu deţin autoriyaţii sanitare de funcţionare şi care au accesat fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în special pentru reabilitarea grupurilor sanitare”, ne-a declarat Felicia Man, inspectorul şcolar general al învăţământului oltean.

Potrivit secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Liviu Marian Pop, “Ministerul Educației a făcut o cartografiere a întregii rețele școlare printr-un proiect cu Banca Mondială. Această cartografiere spune exact unde sunt zonele în care trebuie facute construcțiile și în același timp care sunt unitățile școlare care trebuie să intre în reabilitare pentru obținerea avizelor de funcționare. Acest material a fost înaintat Ministerului Dezvoltării. Pe exercițiul 2017-2020, din cei 30 de miliarde de lei pe care îi avem alocați în zona aceasta a Ministerului Dezvoltării, 6 miliarde sunt exclusiv pe construcții de creșe, grădinițe și reabilitări de unități școlare. Evident, în prima fază trebuie să fie proiectele depuse”.

Generalul IŞJ Olt a declarat că toate unităţile de învăţământ oltene au obligaţia de a introduce în SIIIR datele privind clasele, profesorii, elevii şi coordonatele corespunzătoare ale clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea pentru ca Ministerul Dezvoltării să obţină informaţiile direct din sistemul informatic.