Două depozite de deșeuri din Olt se află pe lista celor 68 din țară ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și mediu și din cauza cărora Comisia Europeană a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție.
124.000 de euro pe zi sau o sumă forfetară de aproape două milioane de euro riscă să plătească amendă România, printre vinovați numărându-se și două societăți din Olt.
Comisia Europeană a anunțat ieri că a decis să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că de opt ani autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. Pe lista neagră figurează și Oltul. Autoritățile române sunt trimise în fața Curții de Justiție a UE și din cauza a două depozite din județul nostru. Este vorba de depozite de deșeuri industriale nepericuloase, cele de la SC SMR SA Balș și SC Electrocarbon SA Slatina. Cele două depozite au termen de închidere reglementate prin autorizații de mediu anul acesta și în prezent efectuează lucrările necesare, însă greutatea cu care au pus în practică obligațiile asumate în urmă cu 10 ani va costa scump România.
Țara noastră avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009. Datele oficiale arata că, la ora actuală, un număr de 35 de județe dețin sisteme integrate pentru deșeuri, printre care și Oltul, însă numai într-unul singur acesta și funcționează. La 31 decembrie 2016, comisarii Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Olt au întocmit inspecţiile finale privind închiderea definitivă a depozitelor de deşeuri municipale clasa „b” Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Slatina, Caracal, Balş, Corabia şi Slatina. Lucrările de închidere a depozitelor au facut obiectul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deșeuri aparținea, în totalitate, autorităților locale, iar sancțiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.
Comisia Europeană a adoptat măsuri similare împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei.