Inculpările pe abuz în serviciu au curs, acum urmează disculpările. Munca procurorilor a fost în zadar, efectele Ordonanței 13 fiind clare: dosarele în lucru pe abuz în serviciu clasate, cele în judecată achitate. Primii olteni au beneficiat deja de achitare, chiar dacă Ordonanța Iordache a fost abrogată, pe baza Deciziei 405/2016 a Curții Constituționale (invocată ca bază în realizarea OUG13), decizie interpretativă care deja a creat precendentul achitării.
345 de olteni cercetați sau judecați pentru abuz în serviciu ar fi putut beneficia fără emoții de clasarea dosarelor sau achitare dacă Ordonanța 13 ar fi intrat în vigoare. Abrogarea nu a schimbat prea mult situația, deja deciziile de achitare înmulțindu-se ca urma a interpretării Deciziei 405/2016 a Curții Constituționale referitoare la neconstituționalitatea unor dispoziții din Codul penal și Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Joaca de-a abuzul în serviciu face ca munca procurorilor să fie în zadar, fapt recunoscut astăzi de prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, care a declarat că obiectivul instituției este „reducerea numărului inculpaților achitați pe motive imputabile, nu ASTFEL DE DEZINCRIMINĂRI!”.
„Este o muncă a noastră care se soldează și cu astfel de rezultate. Nu este imputabilă nimănui câtă vreme are la bază decizia de neconstituționalitate. În momentul când s-a obținut prima condamnare la fond, textul de lege era în vigoare la forma anterioară”, a declarat prim-procurorul.
Primele „ALBIRI”
Doi inculpaţi condamnaţi de Judecătoria Slatina pentru abuz în serviciu – înainte de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost redefinit abuzul în serviciu- au fost achitaţi de Curtea de Apel Craiova luna trecută.
„Raportat la abuzul în serviciu, chiar am avut un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în 2014-2015, pentru o soluţie de condamnare la nivel de judecătorie. Curtea de Apel Craiova a dispus achitarea a doi inculpaţi, soluție fundamentată pe decizia de neconstituționalitate. Mai avem dosare în lucru cu abuzul în serviciu, aşa cum era el definit înainte de decizia Curţii Constituţionale. În momentul în care le soluţionăm şi sunt la noi, în faza de urmărire penală, se va da clasare. În situaţia în care sunt pe rolul instanţei, probabil că se va dispune acea soluţie de achitare „, a explicat Prim-procurorul oltean.