Un senator de Olt cere anchetă ministerială la Crâmpoia şi Potcoava

608

Senatorul de Olt Siminica Mirea a adus ieri în Plenul Senatului în atenţia Guvernului României, situaţia centrelor de permanenţă de la Crâmpoia şi Potcoava, ce ar putea deservi circa 80.000 de olteni arondaţi celor două zone. Parlamentarul a solicitat anchetă la Ministerul Sănătăţii în Olt şi redeschiderea celor două centre de permanenţă.

În 2013, la Crâmpoia se deschidea cu surle şi trâmbiţe un nou centru de permanenţă, la şapte ani de la închiderea centrului medical, aducând aminte sătenilor că în perioada comunistă acolo funcţiona un spital comunal. Clădirea, deşi veche de peste un secol, a fost modernizată şi dotată cu mobilier şi aparatură performantă, dar şi cu o ambulanţă pentru consultări la domiciliu, investiţia ridicându+se la aproximativ trei miliarde de lei, din fonduri ale Primăriei Crâmpoia şi de la Consiliul Judeţean Olt. Centrul a funcşionat doar trei ani de zile, de la 1 ianuarie DSP Olt luând decizia de a-l închide, personalul medical dispus să facă gărzi fiind insuficient pentru funcţionarea centrului care deservea opt comune mdin judeţ şi al cărui prag era trecut zilnic de zeci de persoane care se prezentau în regim de urgenţă la medic.

Tot din lipsă de medici, care nu mai doresc să facă gărzi, nemulţumiţi fiind de banii primiţi, s-a închis la finele anului trecut şi centrul de la Potcoava. Deşi autorităţile locale consideră centrele embleme ale localităţilor, indispensabile şi îşi doresc să le menţină funcţionale, făcând numeroase demersuri în acest sens, medicii nu se lasă convinşi să facă gărzi.

În vederea găsirii unei situaţii, senatorul de Olt Siminica Mirea a adus problema centrelor de permanenţă din Crâmpoia şi Potcoava în discuţie chiar în Plenul Senatului, adresând pertinent Guvernului o întrebare referitoare la situaţia acestora.

“Care este situația Centrelor de Permanență Medicale – Crîmpoia și Potcoava – Olt? Cum pot fi redeschise acestea? La mijlocul anului 2016, Centrul Medical de Permanență de la Potcoava a fost închis. La începutul anului 2017, aceeași situație s-a petrecut și la Crîmpoia, unde, ca și la Potcoava, independent de voința autorităților locale, care au sprijinit necondiționat infrastructura acestor edificii medicale, stabilimentul sanitar nu mai funcționează. În fața acestei situații, pe care o consider una de siguranță sanitară, vă rog să dispuneți efectuarea unei anchete ministeriale, la nivelul județului Olt, pentru a stabili cu exactitate care sunt motivele pentru care au fost închise aceste două centre și ce se poate face, în mod concret, pentru redeschiderea acestora, în vederea asigurării dreptului la Sănătate pentru aproape 80 de mii de locuitori arondați celor două zone deservite de centrele respective”, a declarat parlamentarul oltean.