Ştirbu: Tinerii absolvenți trebuie să aibă șanse egale la angajare cu ale celor cu vechime!

143

Deputatul de Olt Gigel Ştirbu a iniţiat un proiect legislativ în sprijinul tinerilor care ies de pe băncile şcolii şi care doresc să se angajeze în sectorul de stat. În opinia parlamentarului, trebuie eliminate cerinţele de vechime care blochează accesul la funcțiile publice tinerilor absolvenți de facultate.

“Am inițiat un proiect legislativ care vine în sprijinul tinerilor absolvenți care doresc să aplice pentru o funcție în sistemul de stat. Aceștia aveau posibilitatea de a se angaja în sectorul de stat doar pe funcții prost plătite, iar prin intermediul acestei proiecții legislative li se dă șansa de a concura de pe poziții egale cu cei cu experiență. Un tânăr nu are cum să aibă vechime din moment ce de-abia a ieșit de pe băncile școlii. Cred că pregătirea profesională a viitorului funcționar public ar trebui să primeze față de orice alt aspect atunci când un candidat participă la un concurs pentru ocuparea unei funcții publice. Impunerea unor cerințe de vechime blochează accesul la funcțiile publice tinerilor absolvenți de facultate, care, deși pot fi foarte bine pregătiți, nu vor putea ocupa o funcție publică deoarece nu au vechimea necesară”, a anunţat deputatul Ştirbu, prin intermediul unui comunicat de presă.

În expunerea de motive, parlamentarul recunoaşte că vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice contribuie la consolidarea și avansarea pregătirii profesionale a viitorului funcționar public, calificându-l astfel cu atât mai mult pentru ocuparea unei funcții publice, însă consideră că actualele cerințe referitoare la vechime impuse de Legea nr. 188/1990 sunt excesive și creează o piedică nejustificată la accesul la funcțiile publice.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici *Republicată și a Hotărârii de Guvern nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici va fi supus dezbaterii și adoptării către cele două Camere ale Parlamentului României.