54 de litigii pun beţe-n roată Primăriei Caracal pentru întreţinerea celui de-al treilea parc natural din Europa

206

Primăria Caracal vizează accesarea de fonduri europene în vederea decolmatării și refacerii malurilor lacului în jurul căruia a fost construit Parcul Constantin Poroineanu. Realizarea proiectului este în acest moment practic imposibilă, administraţia municipală având 54 de litigii cu diverşi vecini ai parcului, pentru o suprafaţă de circa 2ha.

11 ani  (1903- 1914) a durat proiectul de asanare a fostului heleşteu al comunei şi împrejurimilor mlăştinoase, rezultând cel mai important obiectiv de arhitectură peisagistică din județul Olt şi unul dintre parcurile naturale cele mai frumoase din România, recunoscut în Europa ca cel de-al treilea parc natural ca dimensiune. Principala problemă întâmpinată atunci de autorităţile caracalene a fost expropierea proprietarilor terenurilor. După 103 ani, decolmatarea şi refacerea malurilor fostului heleşteu Obogeanu unde odinioară se afla moara de apă se loveşte de aceeaşi problemă: a proprietarilor din zonă. Parcul construit în jurul heleşteului, graţie donaţiei făcute de către Constantin Poroineanu, numit iniţial „Parcul de cultură şi odihnă“, apoi purtând numele donatorului, are drept model Cişmigiul bucureştean şi a fost executat după planurile inginerilor peisagişti francezi Enerst Pinard şi Edgar Redont şi s-a putut realiza numai prin asanarea  smâlcurilor şi  canalizarea subterană.

Acum se impune decolmatarea şi refacerea malurilor lacului, iar lucrările sunt peste posibilităţile financiare ale administraţiei municipale şi ar putea fi realizate prin accesarea de fonduri europene. Proiectul nu poate fi realizat întrucât nu se poate realiza cartea funciară, primăria fiind în litigiu cu zeci de vecini ai parcului.

“În acest sens, noi avem o problemă și sper să o rezolvăm. Nu există carte funciară la parc. Oamenii trebuie să știe că nu s-au dezvoltat proiecte pe fonduri europene pentru că  nu există cărți funciare pe diverse locații pe care le are Primăria și Consiliul Local. De aceea nu s-a putut face mare lucru în ceea  ce privește parcul. Acolo trebuie să se facă o decolmatare și refacerea malurilor lacului, ceea ce implică foarte mulți bani. Ne dorim acest lucru să se facă pe fonduri europene. Mai avem această posibilitate până în 2020, în funcție de axele  care se deschid. Însă este un proiect prea ambițios ca să putem face numai din banii Primăriei. Aș dori ca cetățenii caracaleni să știe că în acest moment că există 54 de litigii ale Primăriei cu diverși vecini ai parcului. Sunt suprafețe de teren, nu prea mari, dar care se suprapun. Gândiți-vă că pentru 54 de case, dacă aduni suprafețele, sunt aproape 2 hectare. De aceea, nu putem da înainte și din această cauză nu putem face cartea funciară. Eu n-am vorbit până acum despre lucrul acesta, dar împreună cu viceprimarul ne-am propus să ne asumăm acest lucru. O să discutăm și cu consilierii locali și eu sper că aceste pierderi, nu sunt pierderi din curțile cetățenilor. Acest lucru implică mulți ani de drumuri pe la Tribunal și nu ne-ar ajuta. Iar pe de altă parte, pierdem și toate proiectele europene pe care ni le-am propus”, a expus primarul Liviu Radu problema într-un interviu acordat publicaţiei locale Adevărul Caracalean.

Parcul “Constantin Poroineanu” cuprinde mai multe terase-restaurante pe lac, insulițe, cât și locuri de agrement. În acest parc pot fi întâlnite numeraoase specii autohtone de plante și arbori, dar și specii exotice aclimatizate în România. Se întinde pe o suprafaţă de 25,5 ha, din care circa 16 ha reprezintă vegetaţie, diferenţa fiind ocupată de alei şi monumente de artă, stadion de fotbal şi terenuri de handbal, lac de agrement cu o insulă, amenajat pe cursul râului Gologan, grădină zoologică, ştrand şi alte dotări edilitare.

O adevărată axă a parcului este Aleea plopilor, lungă de 1200 de metri, realizată în anul 1913, sub arborii seculari făcând plimbări  la ceas de seară chiar marele poet George Coşbuc, alături de prietenul său poet Haralamb Lecca.