Până la 900 de lei pot solicita de la stat bani pentru chirie persoanele care nu au o locuință proprie. Statul va plăti chiria pe o perioadă de 3 ani de zile, însă numai în cazul persoanelor care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de cea în care își au domiciliul. În Olt, sunt raporatate la Finanțe peste 2000 de contracte de închiriere locuințe, terenuri sau spații comerciale, însă numărul proprietarilor care au chiriași nedeclarați este mult mai mare.
Programul ”Prima chirie” a fost aprobat de către Guvern luna trecută, prin ordonanță de urgență. Potrivit acestuia, statul va oferi un sprijin de până la 900 de lei persoanelor care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de cea în care își au domiciliul, ajutorul urmând să acopere 75% din cheltuielile pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință și va fi acordat pe o perioadă de 36 de luni.
Prima poate fi accesată doar de persoanele ale căror venituri nete lunare realizate ca persoane singure sau împreună cu familia nu depășesc 5.000 lei/lună. O altă condiție este ca persoanele să se angajeze pe o perioadă de cel puțin un an.
Prima de relocare se acordă lunar și nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare.
Potrivit datelor fiscului oltean, la nivelul județului Olt au fost înregistrate în 2015 nu mai puțin de 2.431 de contracte de închiriere, proprietarii de imobile câştigând din chirii 23,8 milioane lei. Cel mai mare număr de contracte de închiriere declarat de o singură persoană fizică din judeţ a fost de zece contracte, iar cel mai mare venit încasat de o persoană fizică s-a ridicat la aproape 800.000 de lei.