Gata cu pompierii care sting focul cu găleata! Primarii, obligați să se implice

1046

Primarii olteni sunt “în focuri”. Mai au la dispoziție nici cinci luni până să respecte obligația de a asigura comunității siguranța împotriva incendiilor sau intervenția la anumite situații de urgență. Trebuie să aibă servicii voluntare de pompieri nu doar pe hârtie, ca acum, ci autospeciale cu șofer, șef serviciu angajat, echipamente de protecție și chiar să asigure unele salarii sau facilități. Ordinul este clar. În prezent, în doar 12% dintre localități s-ar putea interveni în cazul unui incendiu, restul voluntarilor apelând la găleată dacă ar izbucni un incendiu în comunitatea lor, până la sosirea întăririlor.

“Una este să stingi coșul de gunoi dintr-o încăpere și alta încăperea în care este coșul de gunoi.Și atunci, pe baza acestor modalități de lucru, trebuie dusă muncă de lămurire și cu autoritățile locale pentru înființarea și susținerea serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Termenul de implementare este sfârșitul lunii iunie 2017, ca și avizare/autorizare. Este greu ca un primar care uneori nu are bani să plătească curentul la dispensar să-l forțăm acum să-și cumpere o mașină de pompieri care știm cât costă, chiar și la mâna a doua. Însă n-a inventat România serviciile voluntare, sunt peste tot în această lume și reprezintă efortul comunității care trebuie să-și apere semenii care trăiesc acolo”, a fost avertismentul dat ieri de către colonelul Mihai-Mirel Guță, reprezentant al Inspectoratul General pentru Situații Urgență, prezent la raportul activității pompierilor olteni.
Iar situația pe această linie nu este una tocmai roz în Olt, județul unde 87,5% dintre serviciile voluntare ale celor 112 localități nu dețin autospeciale de intervenție pentru stingerea incendiilor.
“Conform OMAI 96/2016 privind Criteriilor de performanţă privind constituirea, încadrarea şi dotarea serviciilor voluntare, dar aceleași prevederi erau și în legislația veche, serviciile voluntare pentru situații de urgență trebuie să încadreze șef serviciu, să aibă în dotare autospecială, iar dacă au autospecială trebuie să aibă și șofer încadrat. În prezent, au semnat contracte de voluntariat circa 4000 de pompieri voluntari, fiecare localitate din Olt are serviciu voluntar de urgență, iar jumătate dintre primării au prin cumul angajați și șefi de servicii. Doar 14 SVSU au autospeciale de stingere în dotare, 4 dintre ele autospeciale noi, achiziționate în 2015: Brastavățu, Giuvărăști, Icoana, Urzica.”, a prezentat situația, pentru Realitatea Oltului, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Olt, Alin Băsășteanu.

Voluntari doar pe hârtie

Pe hârtie, aceste servicii există, fiecare primar și-a îndeplinit obligația legală, edilii fiind la nivelul localităţii coordonatorii activității de prevenire. Faptic, lucrurile stau altfel. Chiar și în localitățile care au intrat în posesia unei autospeciale vechi, o mașină veche de peste 15 ani de zile, spre exemplu, nu va interveni la standarde, iar cea mai mare problemă o reprezintă și la intervenția pompierilor profesioniști umplerea rezervoarelor cu apă, majoritatea hidranților nefiind funcționali.
Puține sunt însă cazurile în care atunci când sună alarma, dacă există și aceea la primărie, se mobilizează pompierii voluntari să intervină până ajung profesioniștii. Situația ISU Olt arată că doar 13% dintre incendii au fost stinse de voluntari, iar la un sfert dintre acestea s-a intervenit împreună. “Din cele 1013 incendii la care s-a intervenit pe parcursul anului trecut, 249 au fost stinse în colaborare cu SVSU, iar 139 au fost stinse numai de SVSU”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Astfel, dacă s-ar fi intervenit la toate incendiile și de către voluntari, a căror menire este, pagubele ar fi fost mult mai mici, iar victimele mai puține. Potrivit raportului ISU Olt, în urma incendiilor, valoarea estimată a pagubelor este de cca. 6.264.280 lei , iar valoarea estimată a bunurilor salvate este de aproximativ 50.377.400 lei. Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 75 persoane, 66 adulţi şi 9 copii, precum şi 284 animale.

“Focul” pe primari, dar și pe unii directori de instituții publice

Potrivit legii, primăriile și o grămadă de instituții publice trebuie să înființeze și să doteze servicii de pompieri voluntari. Șeful acestui serviciu trebuie să fie angajat al primăriei. Compartimentul de prevenire are nevoie de un om la 200 de gospodării la țară și de la o mie de gospodării la oraș.
Mai mult, toate școlile cu o mie de suflete și toate spitalele cu 100 de paturi sunt în listă, precum și sălile pentru cultură, activități sportive sau de spectacol cu 600 de locuri, la fel și spațiile de comerț de peste 1500mp, clădirile pentru turism cu peste 200 de locuri, clădirile înalte sau halele de producție sau depozitare cu suprafaţa desfăşurată între 10.000 şi 50.000 mp, cu risc mare şi foarte mare de incendiu.
Nu se vor da amenzi pentru cârcotași, însă ISU are puterea de a retrage toate avizele de înființare dacă nu se respectă legea.
Primăriile, patronii sau managerii asigură gratuit personalului serviciilor de urgenţă voluntare /private uniforma şi echipamentul de protecţie adecvate. Voluntarii au dreptul la indemnizaţii pentru timpul efectiv de lucru la intervenţii şi la celelalte activităţi prevăzute în programul serviciului. Cuantumul orar al indemnizaţiei se stabileşte şi se acordă de consiliul local, diferenţiat pe categorii de funcţii. Pe timpul cât se află la cursuri de pregătire şi concursuri profesionale, organizate în afara localităţii în care funcţionează serviciul, personalul serviciilor de urgenţă voluntare beneficiază de toate drepturile de deplasare, cazare şi de diurnă ca şi personalul serviciilor de urgenţă profesioniste, care se acordă de consiliul local.
Voluntarii pot primi până la un salariu brut pe economie sau anumite facilități precum scutire de la plata impozitului, scutire de la paza comunală, etc.