“Noi putem. Eu pot” preveni cancerul! Află cum poți evita boala

205

În fiecare lună, circa 80 de olteni pierd lupta cu cancerul. La nivel de județ, mii de persoane se luptă cu teribila boală, sub diverse forme, iar lunar li se adaugă altele. În această lună, declarată „Luna Națională de Prevenire a Cancerului”, și în județul Olt va fi demarată o campanie educativă, cu scopul de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite prin creșterea gradului de conștientizare a cancerul în rândul publicului larg.

“Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publică și cu toate persoanele interesate care doresc să colaboreze, celebrează în luna Februarie 2017 – „Luna Națională de Prevenire a Cancerului”. Campania educativă explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate. 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceştia 4 milioane mor prematur la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani. Alăturaţi-vă campaniei noastre!”, este îndemnul dr. Viorica Meleru, Serviciul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP Olt.
Celebrată pe 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se centrează anul acesta pe sloganul “Noi putem. Eu pot.”, prin care se propune analiza modurilor în care fiecare – la nivel colectiv sau individual – poate contribui la reducerea poverii acestei patologii. Fiecare persoană poate reflecta asupra măsurilor posibile şi le poate pune în practică, în propriul beneficiu, al familiei şi al comunităţii.

Potrivit statisticilor naționale, la bărbaţi suntem pe locul 3 în Europa la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, pe locul 6 la incidenţa cancerului hepatic, pe locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar şi pe locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic. La femei, ocupăm primul loc între ţările europene pentru cancerul de col uterin, locul 6 pentru cancerul hepatic şi locul 8 pentru cancerul pulmonar. Cumulat pentru ambele sexe, suntem pe locul 3 pentru neoplasmele cavităţii bucalefaringian, locul 5 pentru cancerul laringian şi locul 6 pentru neoplasmul hepatic.
La nivel județean, mii de olteni sunt afectaţi de cancere, cele mai răspândite fiind cancerele colo-rectale, de sân, bronxopulmonare, col, piele, prostată, pancreas. Zeci de persoane pierd lunar lupta cu boala, în 2015 fiind înregistrate 973 de decese.

Codul European Împotriva Cancerului

  • Nu fumați!
  • Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă!
  • Fiți activi fizic în viața de zi cu zi! Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat!
    Adoptați o dietă sănătoasă: consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe; limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut de grăsimi sau zahăr) ți evitati băuturile îndulcite; evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare!
  • Limitați consumul de alcool!
  • Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor! Utilizați produse de protecție solară! Nu utilizați aparate de bronzat!
  • La locul de muncă, protejați-vă de substanțe cancerigene!

Pentru femei:
-alăptarea reduce riscul de cancer al mamei.
-terapia hormonală de substituție (THS) crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
– Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:
hepatita B(pentru nou -născuți), virusul papiloma uman (HPV) pentru fete.
– Participați la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei și bărbați), mamar (la femei), de col uterin (la femei).