Ce părere are avocatul poporului despre ieșirile în stradă

115

vocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat la Curtea Constituţională OUG privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Referitor la această Ordonanţă, Ciorbea a explicat că totul stă în mâinile judecătorilor Curţii Constituţionale din acest moment.

Pentru că timpul rămas până la intrarea efectivă în vigoare a Ordonanţei este foarte scurt, de doar 7 zile, Victor Ciorbea a explicat că nu este neapărat o problemă.

„Jurisprudenţa Curţii Constituţionale, a Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie ne arată că şi dacă a intrat în vigoare o Ordonanţă pentru câteva zile, dar apoi este declarată neconstituţională, atunci efectele acesteia nu sunt luate în considerare”, a spus Ciorbea.

Practic, Avocatul Poporului ne explică că şi dacă Ordonanţa apucă şi intră în vigoare pentru doar câteva zile, aceasta nu va produce efecte, dacă este declarată neconstituţională de către CCR.

Reamintim că preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat că judecătorii CCR se vor uita cu mare atenţie inclusiv pe termenul limită conţinut de OUG, iar în judecata lor vor ţine cont de „Lege, constituţie şi conştiinţă”.