Albinele n-au dat miere, sindicatele n-au făcut “mare brânză”

466

Apicultorii se află în pragul revoltei, amenințând cu proteste, după ce statul le-a întors spatele și nu le-a oferit ajutorul promis. Anul 2016 a fost unul dezastruos pentru producția de miere, unul dintre cei mai grei din ultimele trei decenii, crescătorii de albine fiind nevoiți să apeleze la stocurile anilor trecuți pentru hrană și neavând pretenții la vreun profit. S-a tras linie și s-a ieșit pe minus. Pe minus au ieșit și sindicatele privind reprezentarea.

Apicultorii ameninţă cu proteste în stradă, în cazul în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016. Ministerul a refuzat să acorde ajutorul promis de 15 lei pe stup, motivând că aceștia nu au justificat prin acte contabile pierderile suferite din cauza secetei, iar simpla declarație privind înregistrarea daunelor nu reprezintă o bază legală. Demersurile Asociației Crescătorilor de Albine din România au rămas fără răspuns, acum apicultorii punându-și speranța în negocierile sindicale. Care… nu prea există, în contextul în care dinspre sindicatul înființat anul trecut nu mai au nicio veste, iar cel de se încearcă în prezent să fie înființat a pornit la drum cu frâna trasă.
Anul trecut, lua ființă Sindicatul Național al Apicultorilor, afiliat Agrostar, în care apicultorii din mai multe județe, printre care și Oltul, și-au pus speranța că le va reprezenta interesele și va face auzite și nemulțumirile lor. “Sindicatul este activ, însă nu prea funcționează”, ne spune dezamăgit unul dintre crescătorii de albine din Olt, Octavian Baciu- Cooperativa Agricolă Apicultorul Oltean Caracal. De curând, un alt sindicat, tot afiliat Agrostar, și-a anunțat recrutarea apicultorilor drept membri în vederea constituirii de filiale județene. Sindicatul Apicultorilor din România a încercat la Târgul Apicol Craiova înființarea organizațiilor județene din Oltenia, fără succes pentru Olt. Deși a fost anunțat drept președinte Octavian Baciu, acesta habar n-are de asemenea onoare. “Eu nu știu nimic de această alegere. Eu fac parte din celălalt sindicat, SNA, nu SAR”, ne-a răspuns omul. Interpelat pe această temă, președintele la nivel național al SAR, Dănuț Puișoru, a recunoscut că este o eroare, că apicultorul oltean este vizat pentru a reprezenta sindicatul în Olt, însă încă nu s-au purtat discuții cu acesta și că filiala Olt a sindicatului va fi constituită pe 11 februarie, cu ocazia organizării Târgului Apicul Târgu Jiu.
Cum cu patru asociații în județ destinate apicultorilor, două în Slatina, una la Caracal și una la Vitomirești sau altele din alte județe la care s-au înscris oltenii, crescătorii de albine au rămas tot cu nemulțumirile nerezolvate. Singura soluție de a le fi auzită vocea ar fi reprezentarea sindicală, însă “nașterea” este grea. Cu sau fără sindicat, sunt destui apicultori olteni care s-ar alătura unui protest al confraților. “Dacă se va protesta, mă voi alătura și eu. Cu siguranță vor mai fi destui. Avem numeroase nemulțumiri. Pe lângă neacordarea acestui ajutor de minimis, mai sunt multe de pus la punct ca activitatea noastră să funcționeze cum ar trebui. Este un haos. Nu suntem protejați, apicultorul este propriul lui stăpân, nu are reguli, nu este tras la răspundere, cei care fac o afacere și trăiesc din asta sunt împiedicați de cei care ține stupi doar pentru fonduri sau hobby. Statul nu vrea producție. Procesatoprii ne iau mierea nematurată, ne împing la cantitate, nu la calitate. Filialele asociațiilor de crescători sunt zero ca reprezentare, această asociație e un SRL, avem croitorii și amanet în spațiile destinate asociației!”, spune Octavian Baciu.
Din Olt, 47 de apicultori olteni au solicitat la APIA sprijin financiar.
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. Potrivit MADR, România deținea la data de 30 aprilie 2016 un număr total de 1.553.515 de familii de albine.