Probleme la aprovizionarea cu medicamente si vaccinuri

93

România se află în pragul unei crize fără precedent. Totul se întâmplă după ce autorităţile au decis să ieftinească medicamentele cu 35%. Daca prețurile vor scădea, companiile farmaceutice amenința că va scoate de pe piață peste 300 de vaccinuri si medicamente.

Vaccinul împotriva hepatitei B va lipsi din România până în ianuarie 2018. Lipsesc şi alte vaccinuri şi peste trei sute de medicamente. Companiile farmaceutice vor retrage definitiv de pe piaţă aproape 100 de produse. Şi avertizează că încă 800 de mii de bolnavi pot rămâne fără tratament, dacă se aplică ieftinirea.

 

Până luna viitoare, va lipsi şi vaccinul hexavalent. Sunt probleme de aprovizionare cu mai mult de zece vaccinuri, inclusiv antirabicul. Zilele trecute, autorităţile au fost notificate că va fi retras şi unul dintre vaccinurile împotriva difteriei şi tetanosului. Sunt peste 300 de medicamente şi vaccinuri care lipsesc temporar sau nu se vor mai găsi deloc. Firmele sunt obligate să anunţe cu un an înainte dacă vor să iasă de pe piaţă, iar, între timp, să asigure stocuri. În caz de urgenţă, medicamentele care lipsesc pot fi aduse cu autorizaţie de nevoi speciale, emisă de către Agenţia Medicamentului.

Producătorii spun că dacă medicamentele ieşite de sub protecţia brevetelor vor fi ieftinite cu 35 la sută, criza se va adânci. Ar putea dispărea 123 de produse, dintre care 20  fără alternativă. În cazul în care companiile farma nu depun dosare pentru noile preţuri, pot fi prezente pe piaţă până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de şase luni, mai spune sursa citată.