Cum va fi vremea în următoarea jumătate de lună

115

Vremea va intra într-un proces de încălzire în următoarele două săptămâni, cu valori diurne pozitive ce vor ajunge, după 1 februarie, până la 13 grade Celsius în Banat şi Crişana, iar precipitaţiile vor fi slabe cantitativ şi cu probabilitate mai mare de apariţie atât în primele zile din februarie, cât şi în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie – 12 februarie 2017, publicată luni.

În Oltenia, până la mijlocul primei săptămâni, vremea se va menţine rece, cu o medie a temperaturii maxime între -2 şi un grad Celsius. După această perioadă, se va încălzi, la început în zonele mai înalte de relief, apoi şi la câmpie, iar media valorilor diurne va ajunge până la 8 grade în jurul datei de 5 februarie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi în scădere uşoară, până la medii de 4 – 5 grade, la finalul intervalului. Temperaturile nocturne vor fi, în medie, sub pragul îngheţului, în ambele săptămâni. Cel mai frig va fi în dimineaţa de 1 februarie, când media minimelor termice va fi în jurul a -9 grade, iar cele mai mari valori se vor atinge în intervalul 5 – 8 februarie, când această medie va fi de la -1 grad la zero grade. În prima săptămână, doar izolat vor fi condiţii de precipitaţii slabe, iar în cea de-a doua este posibil ca trecător acestea să apară pe spaţii mai mari.

La munte, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori diurne situate, în medie, în jurul a -4 grade şi nocturne între -11 şi -9 grade, dar în perioada 1 – 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 5 – 6 grade, respectiv ale celor minime de -2 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Revenirea la normal a regimului termic va fi determinată de răcirea prognozată pentru 6 februarie, astfel încât, în intervalul 7 – 12 februarie, se vor înregistra medii termice comparabile cu cele climatologic normale, respectiv zero grade pe timpul zilei, şi -6 grade noaptea, fără variaţii semnificative în cea această a doua săptămână a intervalului de prognoză. Precipitaţii slabe se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie şi, din nou, în intervalul 6 – 10 februarie.

Estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.