Ciorbă caldă în loc de lapte și corn într-o școală din Olt. Vezi unde și de când

319

Una dintre cele 50 de școli – pilot în care se va implementa proiectul care prevede acordarea unei mese calde la prânz elevilor în loc de lapte și corn este din județul Olt. Așteptat de la începutul anului școlar, proiectul a întârziat, abia zilele acestea fiind aprobată hotărârea de guvern. Astfel, implementarea proiectului se va realiza abia din toamnă.

Deși așteptau să primească încă de la începutul acestui an școlar o masă caldă la școală în loc de clasicele lapte, corn și măr, elevii de la Școala Gimnazială Corbu, singura unitate de învățământ din județul Olt inclusă în proiectul- pilot al Ministerului Educației “O masă caldă la școală”, va trebui să se mulțumească deocamdată cu ce li se dă. Până la finele acestui an școlar, proiectul nu va fi implementat, abia zilele acestea fiind aprobată hotărârea de guvern.

“Nu am demarat proiectul din toamnă, deoarece nu erau publicate normele de aplicare. Ne-am întrebat și noi ce facem cu laptele și cornul, care ar fi trebuit sistate în situația în care am fi distribuit masa caldă. Am aflat că hotărârea de guvern a fost aprobată și am înțeles că nu vom pune în aplicare proiectul din semestrul II, ci începând cu anul școlar viitor, din toamnă, când vom avea și cu 30 de elevi mai mult înscriși. Am discutat ieri cu domnul primar în privința modalității de acordare a suportului alimentar, iar edilul a decis că în niciun caz nu vom acorda pachete alimentare, scopul nostru nefiind acela de ajutor pentru familie, ci pentru elev. Se va da o masă caldă, să mănânce și ei o ciorbă caldă, nu sandviciuri. Nu avem posibilitatea de a prepara hrana în regim propriu, așa că se va merge pe catering, urmând ca primăria să transforme o sală de festivități a comunei în sală de mese”, ne-a declarat Carmen Ștefănescu, directorul Școlii Corbu.

În prezent, în unitatea școlară învață 229 de elevi.

La nivel național, vor beneficia de acest proiect circa 5000 de elevi din jumătate din județele țării. Măsura este menită să reducă abandonul școlar, iar dacă va avea succes, proiectul va fi extins.

Potrivit proiectului, fiecare comunitate inclusă în proiect va decide, după posibilități, modalitatea de acordare, fiind date trei variante: masă caldă preparată în regim propriu- pentru școlile în care există cantină cu avize de funcționare și spatiu adecvat de servire a mesei, masă caldă în regim catering – școlile care dețin un spațiu de servire a mesei sau un alt spațiu amenajabil în acest scop sau pachet alimentar- școlile care nu au nici cantină, nici spațiu de servire a mesei.

Pachetul alimentar va conține produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct. Produsele nu trebuie să conțină aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust.