Cadastrare pentru încă 11 localități din Olt, vechile evidențe închise în 17 localități

1227

Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor vor fi demarate anul acesta în sectoare cadastrale din 11 localități oltene. Lista acestora a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Prin Ordin publicat astăzi în Monitorul Oficial, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară declară închise vechile evidențe, pe sectioare cadastrale, din 17 localități oltene.

Începute la finele anului 2015, lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor se află în plină desfăşurare. Oltul se află printre primele județe din țară din punct de vedere al numărului de contracte de servicii încheiate între primării şi prestatori, cu cadastrare pentru zeci de mii de imobile. Până în anul 2023, în cadrul Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Anul acesta, cadastrarea va continua în 11 localități din Olt pe mai multe sectoare. Lista acestora a fost publicată recent în Monitorul Oficial: Bălteni (sector cadastral 1), Colonești (1), Vădăstrița (1,2,3,4,5,6), Giuvărăști (1,2,3), Deveselu (1), Grădinari (4), Strejești (1), Cungrea (1), Cezieni (1,2,3,4), Corabia (1,2,3) și Gostavățu (1,2,3).

Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole a fost finalizată anul trecut la Iancu Jianu- 9.172 imobile și Valea Mare- 10.858 imobile, iar pe sectoare cadastrale locuitorii din 17 localități au intrat deja în posesia extraselor de carte funciară. În alte 30 de localități contractele au fost prelungite și în acest an, fiind semnalate anumite erori și depuse cereri de rectificare de către proprietari. Astăzi, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul pentru închiderea vechilor evidențe de cadastru și publicitate imobiliară, pe sectoare cadastrale, cu privire la imobilele situate în 17 unități administrativ-teritoriale ca urmare a finalizării lucrărilor sistematice de cadastru și deschiderii noii cărți funciare. cele 17 localități sunt: Bârza, Bucinișu, Călui, Colonești, Cungrea, Dăneasa, Dobroteasa, Găneasa, Grădinari, Grojdibodu, Schitu, Scornicești, Stoenești, Strejești, Traian, Vopineasa și Vulturești.

Avantajul cadastrării pentru locuitorii din mediul rural este că vor primi subvenţii APIA. Fără cadastru, din 2020 este posibil ca agricultorul român să nu-și mai încaseze subvenția pe suprafață. Este motivul pentru care și Guvernul României a considerat că prioritare în programul de cadastrare sunt terenurile agricole.

Cei care beneficiază de cadastrare gratuită pot să facă actele de succesiune tot gratuit, iar costurile cu actele şi cu onorariul notarului sunt suportate de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).