Elevii din mediul rural, premiați cu calculatoare pentru creații din materiale reciclabile

972

“Let’s Be ECO!”, este îndemnul adresat elevilor din mediul rural de către Garda de Mediu și “Let’s Do It, Romania!”, care pune la bătaie sute de calculatoare/laptopuri și birouri în cadrul unui concurs bazat pe conceptul de economie circulară.

Foarte multe deșeuri pot fi refolosite, reutilizate, prin reciclare și crearea unor produse noi sau recuperarea componentelor bune, putând astfel să economisim și să aruncăm mai puține gunoaie. Reutilizarea resurselor stă la baza unui concurs lansat de către Garda de Mediu și “Let’s Do It, Romania!”, adresat elevilor din mediul rural, provocarea constând în crearea unor obiecte din materiale reciclabile sau machete, planşe, desene etc., care au ca temă mediul înconjurător. În schimbul creației și reutilizării creative, elevii vor fi învățați cum să reutilizeze lucruri folositoare. Atfel, premiile vor consta în peste 280 birouri și aproximativ 600 de calculatoare/laptop-uri, obiecte folosite, dar aflate în perfectă stare de funcţionare. Cele mai implicate 40 de școli vor primi aproximativ câte 15 calculatoare/laptopuri și 7 birouri.

Concursul se desfăşoară în perioada 10 ianuarie  – 30 aprilie 2017. Școlile pot solicita înscrierea în proiect la adresa concurs@letsdoitromania.ro, prin completarea unei scrisori de motivație și a unui formular de înscriere disponibile pe site-ul letsdoitromania.ro. Perioada de îbnscriere a fost prelungită la data de 8 februarie. Următoarea etapă a concursului constă în realizarea de către elevi a unor creaţii pe teme de mediu şi va avea ca termen limită data de 28 februarie. În această etapă, elevii şcolilor participante la concurs sunt invitaţi să creeze obiecte din materiale reciclabile sau machete, planşe, desene etc., care au ca temă mediul înconjurător. Lucrările vor fi trimise, sub formă de fotografii. Aceste activităţi au scopul responsabilizării elevilor pentru protejarea mediului înconjurător şi însuşirea corectă a conceptului de deşeu. Evaluarea lucrărilor se va face luând în considerare criterii precum creativitatea, originalitatea şi complexitatea lucrărilor, dar şi nevoia argumentată în formularul de înscriere şi numărul de elevi participanţi raportat la numărul total de elevi din fiecare unitate de învăţământ înscrisă. Clasamentul final al celor mai implicate şcoli la nivel naţional va fi publicat în perioada 10 – 15 martie.

Printre argumentele care stau la bază conceptului de reciclare, pe lângă cea a salvării copacilor, stau și: o tonă de hârtie şi carton reciclat permite economisirea a 2,5 tone de lemn; o tonă de sticlă reciclată permite economisirea a 660 kg de nisip, a 100 de kg de cărbune şi a 100 de kg de petrol; o tonă de plastic reciclat permite obţinerea a 780 kg de materie secundară şi economisirea a 800 kg de petrol brut; energia economisită dintr-o singură sticlă reciclată ar putea alimenta un televizor timp de 20 de minute sau un bec timp de 4 ore sau că o fabrică producătoare de hârtie foloseşte cu 40% mai puţină energie dacă foloseşte hârtie reciclabilă, decât fibra nouă. Prin urmare, “Let’s Be ECO!”